Galeri Saya

Jumaat, 12 Februari 2010

Silat Seni Gayong youtube

Khamis, 11 Februari 2010

Dua logo Persatuan Silat Seni Gayong Malaysia (serantau) lama dan baru

Berita Eropah Oleh Pendita Mufti - Part 111

Hendak tinggal di Eropah dengan keadaan cuacanya yang berbeza bukanlah suatu perkara yang mudah. Ramai masyarakat Asia suka melancong ke negara beriklim sejuk dalam percutian singkat. Akan tetapi jika mereka hendak tinggal lebih lama di negara tersebut, mereka perlulah lebih bersedia dari segi fizikal dan mental termasuklah kukuh dari segi ekonomi.

Suhu yang sering bertukar boleh menyebabkan sakit yang boleh membawa kematian. Saya sendiri tidak terkecuali menghadapi situasi begini. Pada suatu ketika saya diserang demam sejuk yang boleh membawa maut jika berlarutan. Kadangkala saya terpaksa tidur di dalam tab mandi air panas selama semalaman. Orang Eropah menggelarkan demam ini sebagai demam asmara kerana pasangan yang diserang demam ini biasanya sentiasa berpelukan erat demi mendapatkan bantuan haba. Walau bagaimanapun, demam ini dianggap serius.

Masih terbayang-bayang dalam ingatan ketika saya diserang demam sejuk ini. Saya tidak berdaya langsung untuk menghadiri kuliah, mahupun ke tempat latihan silat. Ketika itu saya tinggal serumah dengan Oli. Olilah yang membawa saya ke klinik bagi mendapatkan rawatan. Malangnya tidak banyak ubat yang dibekalkan oleh doktor. Cuma saya diingatkan oleh doktor agar jangan kerap mandi.

Orang Eropah jarang mandi pagi terutamanya jika cuaca atau suhu di luar sangat dingin kerana kerap mandi boleh mendatangkan sakit disebabkan perubahan suhu badan yang mendadak. Hal ini tidak bermakna mereka itu pengotor. Malah, dari segi realitinya mereka sangat pembersih. Mereka senantiasa mengambil berat tentang kebersihan diri dan tempat tinggal terutamanya di tandas dan ruang dapur.

Oli dan temannya Cerol bergilir-gilir menjaga saya dan sentiasa memeluk saya jika suhu badan saya didapati turun. Malah, kadangkala kedua-duanya sekali memeluk saya dalam satu selimut sehinggalah semalaman. Alhamdulillah, saya akhirnya pulih seperti sediakala walaupun terpaksa memakan masa yang agak lama.

Budaya

Kata orang jauh perjalanan, luas pemandangan; banyak bergaul luas pandangan. Sejak tinggal di perantauan saya dapat melihat, merasai, menghidu, mengalami sendiri suasana kehidupan di benua Eropah dan berpeluang merasai betapa dinginnya berada pada suhu di bawah paras beku(salji) dan cuaca yang terlalu panas pada musim panas di Eropah dan pertukaran musim, haba dan cuaca yang amat berbeza dengan negara kita.

Keindahan yang Allah jadikan, daripada rupa paras manusia hinggalah kepada bentuk muka bumi yang berbeza-beza di setiap benua, adalah supaya manusia sedar betapa beruntungnya jika manusia ini dijadikan tanpa sempadan dunia. Kita tidak perlu lagi bermusuhan sesama manusia. Keindahan alam ini juga akan dapat dikongsi bersama dan kita tidak perlu bercakaran sesama sendiri untuk merebutkannya, apatah lagi menghancurkannya melalui peperangan.

Budaya ketimuran kita ada baiknya dan begitu juga tidak semua budaya orang asing(Barat) tidak baik. Saya dapat banyak mempelajari tentang budaya dan adat resam orang kulit putih, terutamanya mereka yang tinggal di Eropah. Benua Eropah dihuni pelbagai keturunan manusia, yang menempati hampir 20 buah negara; yang kesemuanya mempunyai kebaikan masing-masing, terutamanya dalam soal kebersihan.

Di Eropah, walaupun saya mengajar Silat Melayu, tidak semestinya saya wajib mengajak dan memaksa semua anak murid saya mengikut cara hidup orang Melayu. Cukuplah sekadar jika mereka dapat bertutur sedikit sebanyak dalam bahasa Melayu. Melalui bahasa Melayu, mereka secara tidak langsung dapat memahami budaya orang Melayu, dan seterusnya mereka akan menghormati kita. Lebih-lebih lagi pada perkataan penting, terutamanya tentang adab antara murid dengan guru kerana di gelanggang saya mengajar mereka menggunakan bahasa Melayu(sama seperti orang Jepun dan Korea bertutur dalam bahasa mereka ketika mengendalikan dojo/dojang mereka). Malah setiap murid saya boleh dikatakan telah dapat menguasai dengan baik istilah persilatan yang saya gunakan, dan secara tidak langsung saya pula mula pandai bertutur dalam bahasa mereka.

Bak kata pepatah, "masuk kandang kambing mengembek, masuk kandang harimau mengaum", barulah kita boleh hidup di mana-mana muka bumi Allah ini, dan budaya kita yang suka merendah diri menyebabkan orang Melayu kita disenangi oleh semua bangsa. Yang baik kita jadikan teladan, yang buruk dijadikan sempadan.

Semasa di Eropah, saya banyak belajar tentang perkara baru terutamanya dalam hal yang bersifat peribadi. Orang kulit putih jarang ingin mengambil tahu soal peribadi orang lain (atau dengan kata lain, suka menjaga tepi kain orang). Malah hendak bertanyakan soalan peribadi pun mereka perlu meminta izin, sehinggakan untuk bertanyakan umur pun mereka meminta izin daripada kita terlebih dahulu. Apatah lagi hendak bertanyakan soalan yang bersifat terlalu peribadi.

Kita berjabat tangan untuk mengenalkan diri, sedangkan mereka akan menyentuh pipi, kiri dan kanan secara sopan bagi mengenalkan diri, dan akan berpelukan seketika sekiranya orang itu kenalan rapat, sama seperti yang dilakukan oleh orang Arab. Perlakuan ini harus dilakukan dengan ikhlas dan jujur kerana mereka boleh merasai secara dalaman dan spontan jika perlakuan itu tidak dilakukan dengan niat ikhlas(misalnya, jika disertai dengan niat ingin mengambil kesempatan).

Soalnya mengapa kita tidak melakukannya dengan ahli keluarga kita sendiri, misalnya dengan isteri dan anak-anak kita, lebih-lebih lagi kedua-dua ibu dan bapa kita, orang yang paling mulia di sisi Allah. Dalam perlakuan ini soal kebersihan diri dan pakaian adalah penting, malah memakai wangi-wangian menjadi agenda utama.

Setelah sekian lama menghuni tanah Eropah, dan mempunyai ramai murid di seluruh Eropah, saya masih boleh mengecam kesemua murid saya walaupun jika mata saya ditutup apabila memeluk atau dipeluk dan saya pula sentiasa memakai bau-bauan minyak atar Arab (untuk mendapat pahala sunnah Nabi). Kemesraan sering terjalin setiap kali kami bertemu. Begitupun mereka tetap menghormati saya sebagai guru atau master mereka.

Digeruni

Untuk menjadi seorang gurulatih yang berjaya terutamanya gurulatih yang boleh melangkah ke taraf antarabangsa, seseorang itu perlu ada ilmu pengetahuan yang luas terutamanya dalam bidang yang diceburi. Perlu ada sifat suka mencari dan sentiasa menambah ilmu pengetahuan dan perlu mempunyai sikap yang kreatif, tegas dan terbuka dalam menerima segala bentuk cadangan. Murid banyak belajar daripada guru tetapi ada sesuatu yang ada pada murid yang dapat dipelajari oleh guru. Walau bagaimanapun, guru sebagai model, idola atau contoh yang akan menjadi ikutan murid perlulah mempunyai disiplin yang tinggi terutamanya dari segi perwatakan. Di dalam gelanggang, seseorang guru perlu mempunyai sifat kepemimpinan yang tinggi. Namun begitu, seseorang guru mempunyai cara tersendiri dalam menentukan sikapnya. Terpulanglah kepada proses penerimaan anak murid masing-masing, yang tentunya minda mereka dipengaruhi oleh suasana persekitaran tempat tinggal dan budaya serta adat resam mereka.

Saya sendiri mempunyai sikap suka berjenaka dan bergelak ketawa serta boleh dibawa bergurau apabila di luar gelanggang. Akan tetapi, sebaik sahaja berada di dalam gelanggang, sikap saya bertukar dengan sendirinya menjadi bengis dan garang seperti harimau, yakni sebaik sahaja saya menyarung pakaian silat, sehinggakan saya begitu digeruni oleh anak-anak murid saya. Walaupun kadangkala terdapat perkara yang agak melucukan daripada gelagat murid di dalam gelanggang, misalnya oleh sebab sesuatu pergerakan yang sukar dilakukan oleh mereka atau mereka tidak memahami arahan yang diterima, mereka beramai-ramai secara spontan akan ketawa terbahak-bahak. Tetapi, sebagai guru saya tetap menahan diri agar tidak turut sama ketawa, malah bertindak membeliakkan biji mata sebagai isyarat untuk meredakan keadaan dan memberikan arahan kepada mereka agar segera meneruskan latihan.

Proses ini memakan masa yang lama untuk murid menerimanya dan menjadi lebih mudah jika mereka telah dapat menerimanya. Malah, menjadi kebanggaan kepada mereka pula kerana mempunyai guru yang tegas di gelanggang, sehinggakan ada yang ingin meniru gaya saya apabila saya belum masuk ke gelanggang.

Suatu peristiwa beberapa orang murid wanita tersentak dan menangis apabila saya menengking dan memarahi mereka kerana bergurau di dalam gelanggang yang boleh mendatangkan kecederaan kepada orang lain. Yang selalu kena dimarahi sewaktu di gelanggang ialah Qaudi, Cerol dan Susan dan saya biasanya mendapat "pembalasan" apabila berada di luar gelanggang dan kadangkala oleh kerana terlampau marah dengan sikap saya di gelanggang, sehinggakan sampai di rumah pun marah mereka masih belum reda. Dan peranan kita adalah untuk memujuk mereka semasa di luar gelanggang dan bukannya semasa dalam latihan. Di dalam gelanggang kita cuma memberi nasihat, dan gelanggang bukannya tempat untuk pujuk-memujuk. Saya sendiri seakan tidak sedar mengapa agaknya saya menjadi terlalu bengis seperti "harimau kumbang" apabila terlalu lama dalam pakaian silat ketika mengajar. Yang peliknya, sikap saya akan bertukar seperti sediakala dengan sendirinya apabila latihan tamat.

Walau bagaimanapun, sikap saya ini dapat saya kekalkan sehingga kini hingga dapat melahirkan begitu banyak anak murid dan jurulatih yang cemerlang di dalam dan di luar negara terutamanya selepas saya pulang ke tanah air Malaysia suatu ketika dahulu. Antaranya bekas juara dunia saudara Ahmad Fauzi Othman, Wan Aminuddin Baki, Faizal komando, Ahmad Khusairi Ibrahim, Zakaria, Ruzaidi Abd.Rahman, Hery, Mohd Rafi, Normala, Linda dan antara pesilat Sarawak adalah Ramli Ahmad, Md Zakie Othman, Zaam, Hamidah dan jurulatih Sarawak kini, saudara Hussin Zawawi. Mereka ini terlalu amat membenci saya di dalam gelanggang sehinggakan ada yang kena tangan kerana terlebih ajar. Walau bagaimanapun saya amat senang dan bangga atas kejayaan mereka. Dengan cara dan sikap bengis sayalah mereka berjaya menjadi juara dan kini menjadi jurulatih kebangsaan di kejohanan antarabangsa. Syabas kepada mereka yang telah mengharumkan nama Malaysia.

Saya tidak kisah jika ada antara mereka yang tidak menegur saya sehingga kini kerana kemarahan mereka yang masih belum reda. Sebagai guru yang telah mengajar mereka, saya tetap guru mereka. Ibarat lilin yang membakar dirinya untuk menerangi orang lain, ilmu yang saya curahkan adalah ikhlas. Terpulanglah kepada murid yang menerimanya. Ingatkan apabila dah tua-tua begini kot-kot sikap boleh berubah, tetapi nampaknya bertambah garang pula. Sampaikan hendak turun mengajar pun takut untuk mengenakan pakaian silat. Ada juga jurulatih yang datang ke rumah hendak tambah ilmu; habis kena halau sebab tidak cukup syarat pelebat. Gelanggang besar telah pun dikecilkan; boleh muat sepasang pesilat sahaja sekali berlatih. Hendak cuba datanglah! Tapi ada juga yang cenge sampai penamat pun kena kerat dan kena pancung dengan parang dan ada yang dah kena tembak dengan senapang. Mereka ini masih hidup lagi. Bertanyalah kepada mereka. Saya ini tidak lokek ilmu. Lebih banyak ilmu yang dicurahkan, lebih banyak lagi yang Allah akan tambah. Ibarat kata pendeta silat zaman dahulu "ilmu guru bagaikan mata air yang tidak akan kering." Apa yang penting setiap murid perlu ada guru dan begitu juga sebaliknya. Lebih banyak berguru lebih banyak ilmu, tetapi kenalah pilih guru yang macam mana.

Rombongan pesilat Malaysia

Berita perkembangan Silat Seni Gayong Malaysia telah mula mendapat tempat di Eropah. Saya telah dipanggil untuk menghadiri pelbagai seminar seni bela diri di Eropah, sehinggakan Silat Seni Gayong telah mendapat tempat di majalah sukan seperti majalah KARATE BUSHIDO. Pengarang majalah tersebut terlalu ingin untuk bertemu dengan saya. Beliau ialah Mr. Py Benolliel, yang juga pengarah penganjuran BERCY iaitu pertunjukan Seni Bela Diri Eropah, yang dianjurkan setiap dua tahun sekali dan mendapat liputan meluas daripada media di seluruh dunia. Pada akhir perbincangan dengan beliau, Mr. Benolliel telah mencadangkan agar diperlihatkan keunggulan Silat Malaysia di pertunjukan BERCY pada tahun itu(1990). Peluang ini tentu sahaja tidak akan saya lepaskan. Saya segera berangkat pulang ke tanah air. Oleh kerana masa yang terlalu terhad bersama beliau untuk memperlihatkan sendiri keunikan silat Malaysia, kami berdua telah melawat ke seluruh Malaysia termasuklah di Sabah dan Sarawak. Silat yang diputuskan untuk diketengahkan ialah Silat Seni Gayong Malaysia, yang akan dijadikan sebagai pertunjukan utama. Rombongan Silat Seni Gayong diwakili oleh Cikgu Adiwijaya, Sdr. Ezhar Abas, Sdr. Rasul Ghani, Sdr. Faid Musa dan Rosni Ahmad. Di samping itu, turut serta dalam rombongan kesenian dari Malaysia ialah Silat Wali Songo yang diwakili oleh Pak Alang, Silat Sendeng diwakili oleh Sdr. Jamaluddin A. Jalal dan dua pasang penari tarian ngajat (suku kaum Iban) dari Sarawak serta pegawai pengiring Kementerian Kebudayaan dan Pelancongan Malaysia, Sdr. Sulaiman Sarijan dan Setiausaha Agung PESAKA ketika itu Sdr. A. Rahman Hassan.

Rombongan Malaysia ini dibiayai oleh pihak penganjur dan mendapat sokongan penuh Kementerian Kebudayaan dan Pelancongan Malaysia. Pertunjukan tersebut berlangsung dari 16 Mac hingga 4 April 1990 dan pihak penganjur terpaksa membuat liputan media beberapa hari sebelumnya. Gambar pesilat Malaysia terpapar pada kulit hadapan majalah KARATE BUSHIDO dan pada papan iklan di merata-rata tempat di kota Paris termasuklah di 400 buah stesen Metro bawah tanah di kota Paris. Persatuan Silat Seni Gayong Perancis ketika itu terlalu sibuk melayani segala pertanyaan dan penerimaan murid baru dan tidak ketinggalan juga panggilan ugutan daripada pihak tertentu yang begitu cemburukan perkembangan tersebut.

Oleh kerana pada ketika itu suhu menjadi terlalu dingin disebabkan pertukaran musim di Eropah, maka ramailah ahli rombongan Malaysia yang kurang sihat dan beberapa pasangan pesilat terpaksa dirombak semula dan saya sendiri tiada pilihan lain selain terpaksa mengambil bahagian dalam pertunjukan tersebut. Saya bermain parang panjang bersama bekas murid saya, Sdr. Rosni Ahmad yang lebih mesra dipanggil Pak Ngah. Dah lama juga saya tidak bermain parang panjang bersama beliau. Saya dan beliau membuat latihan tambahan di gelanggang tempat saya mengajar termasuklah di dalam rumah saya. Saya juga dipinjam oleh Silat Wali Songo untuk pertunjukan tenaga dalam (kebatinan) dengan dibakar pada malam pertunjukan tersebut.

Pada malam pertunjukan itu, sambutan yang diterima begitu mengalakkan. Malah pertunjukan tersebut mendapat sanjungan daripada seluruh warga kota Paris dan persatuan seni bela diri di seluruh Eropah. Dan hasil daripada pertunjukan tersebut, persatuan kamilah yang paling sibuk kerana terpaksa melayani pelbagai pertanyaan terutamanya apabila mendapat banyak ahli-ahli baru. Beberapa kelab baru telah ditubuhkan, seperti di Jerman, Tunisia, Denmark, Norway dan Sweden.

Berita Eropah Oleh Pendita Mufti- Part 11

Antara pesilat yang sering mengikut saya pulang ke tanah air ialah Mr. Philippe (Adagio Philippe) yang kini telah diiktiraf sebagai pembantu jurulatih dan pemegang bengkung Pelangi Kuning Cula 5. Beliau telah saya tugaskan untuk mengendalikan kelab silat di selatan Perancis. Beliau telah berjaya membuka sebanyak empat buah kelab Silat Seni Gayong Malaysia, sedangkan saya sewaktu menetap di kota Paris berjaya membuka empat buah kelab silat.

Kelab KIJI kota Paris

Kelab Kiji Kota Paris merupakan sebuah kelab yang terbesar dan termoden di Eropah, terletak di zon Paris 3. Kelab ini dimiliki oleh seorang berbangsa Jepun bernama Master Sato San yang berketurunan wira Samurai dan terdapat juga pelbagai seni bela diri dunia seperti karate, taekwando, hapkido, kendo dan judo ditempatkan di kelab tersebut. Latihan di kelab tersebut dikendalikan oleh Master bertaraf antarabangsa. Setiap kali selepas mengajar silat saya sering ke kelab tersebut untuk meninjau sejauh mana sambutan aktiviti seni bela diri di Paris. Hasrat saya sungguh menebal dan saya bercita-cita tinggi untuk membuka Jurusan Gayong di kelab tersebut. Walaupun kos pengurusannya mahal, kerana melibatkan kos pengiklanan di media cetak seperti di majalah Karate Bushido dan di rangkaian TV, saya sering singgah di kelab tersebut untuk mencari ruang dan kesempatan untuk bertemu dengan pemilik kelab tersebut. Bagaimanapun, usaha saya setiap kali untuk berjumpa beliau menemui kegagalan. Hasrat saya itu tidak saya maklumkan kepada sahabat-sahabat saya. Walau bagaimanapun, Qaudi telah menghidu sejak awal segala pergerakan saya dan beliau sanggup membantu saya dengan sedaya upaya beliau sehinggakan sanggup untuk menjual kafenya sebagai modal pengurusan sambil menyatakan alasan yang beliau tidak berkesanggupan untuk menguruskan kafe tersebut kerana tidak berpengalaman dalam bidang perniagaan. Hasrat untuk membuka kelab di Kiji terpaksa saya tangguhkan dahulu kerana saya sendiri sayangkan perniagaan kafe tersebut kerana di kafe inilah bermulanya kami mentadbir urusan kami dan Gayong terutamanya sebelum dan selepas latihan silat kami akan berkumpul semula di kafe, bekerja dan berehat sehinggalah larut malam dan kadangkala disebabkan suhu malam yang terlalu dingin kami beramai-ramai tidur sahaja di kafe ini dan meneruskan aktiviti masing-masing pada siang esoknya.

Qince Cafe de Paris

Qince Cafe de Paris terletak di Rue de Duoi Paris, tidak jauh dari Opera Centre. Di sinilah berlakunya peristiwa amuk si pemabuk dan saya bertemu Mr Handison dan anak tunggalnya Qaudi yang berketurunan Jerman. Ibu Qaudi telah berpisah dengan bapanya dan kini tinggal dengan keluarga barunya di Rom, Itali. Mr Handison seorang yang baik, peramah dan sangat murah hati. Saya amat senang berkomunikasi dengan beliau. Meskipun beliau seorang penganut Kristian yang taat, beliau amat menghormati agama Islam. Kadangkala kami banyak berbual tentang soal agama dan beliau banyak mendapat maklumat tentang agama Islam hasil daripada perbualan kami dan beliau tiada halangan membenarkan saya menggunakan bilik rehat di kafe sebagai ruang sembahyang. Malah, kadangkala beliau sendiri yang mengingatkan saya tentang waktu sembahyang.


Qince Cafe de Paris

Hampir setiap masa selepas habis kuliah saya akan berkunjung ke kafe beliau, sehinggalah saya ditawarkan bekerja dengan beliau sebagai pelayan di bar kafe dengan bayaran gaji yang berpatutan. Di kafe beliau terdapat ramai juga pekerja - seorang mengendalikan bar liquor (minuman keras), seorang mengendalikan bar kopi, tukang masak sarapan, beberapa pelayan dan seorang pekerja am. Bagi saya hendak menguruskan sebuah kafe di kota Paris yang banyak kerenah bukanlah suatu perkara yang mudah. Itulah perkara yang sering dirungutkan oleh Qaudi saban hari setelah ketiadaan ayahnya.

Semenjak ayahnya meninggal dunia Qaudi terpaksa menguruskan sendiri kafe tersebut kerana syarat pajakan dengan pemilik bangunan yang terlalu lama serta terpaksa melangsaikan pinjaman bank. Saya tiada pilihan lain selain terpaksa membantu beliau menguruskan kafenya walaupun saya kesuntukan waktu serta tidak mempunyai pengalaman. Pernah suatu ketika dahulu kami memajakkan kafe tersebut kepada seorang usahawan dan kami juga pernah serahkan kafe itu kepada seorang pengurus yang berpengalaman untuk mengambil alih tetapi semuanya mengalami kerugian kerana kami sering ditipu dalam jumlah kutipan wang tunai harian dengan pelbagai alasan. Hal ini membuatkan kami serik dan bertekad untuk menguruskan sendiri kafe tersebut dengan dibantu kawan-kawan daripada kalangan murid-murid silat.

Saya daripada tidak tahu memasak telah agak pandai memasak dan banyak jugalah menu masakan Malaysia telah saya perkenalkan di Paris seperti nasi goreng, mi spageti bandung dan sate johor sehinggakan kafe kami dikenali kerana masakannya yang terpedas di kota Paris dan timbullah perkataan "pedas bagus" oleh pelanggan tetap kami, dan Qaudilah pelanggan tetap setia saya yang pandai makan masakan pedas sehinggakan kalau Qaudi sendiri yang memasak, saya sendiri pun tidak tahan pedas kerana masakannya yang terlalu pedas.

Kafe ini telah meninggalkan banyak kenangan pahit manis buat saya, Qaudi dan kawan-kawan kerana di sini telah diadakan majlis perkahwinan pasangan Oli dan Cerol, dua orang pesilat Gayong Perancis. Di sini juga berlakunya peristiwa kenangan pahit di mana Qaudi meninggal dunia kerana sakit kanser. Di sini saya bertemu Qaudi dan mengenali beliau sepanjang hampir lima tahun saya berada di kota Paris. Di sinilah beliau mengenali Islam dan memeluk agama Islam dengan nama Q'tijah Abdullah dan di sinilah bermula dan berakhirnya penguasaan Silat Seni Gayong kita di bumi Eropah dan dari sini jugalah saya melangkah pulang ke tanah air Malaysia yang tercinta.

Kafe ini terpaksa ditutup juga akhirnya kerana menurutkan wasiat Qaudi. Qaudi meminta agar kafe ini dijual untuk melangsaikan segala hutang pajakan dan pinjaman bank, manakala bakinya sebahagian didermakan sebagai sedekah jariah dan sebahagian lagi diserahkan kepada ibunya.

Kesatuan Pencak Silat Perancis

Tuan Raban telah mencadangkan agar Silat Seni Gayong Malaysia Paris bergabung dengan Kesatuan Pencak Silat Perancis apabila beliau mendapat tahu kami akan menubuhkan Pertubuhan Silat Seni Gayong Perancis. Ini bermakna seluruh kelab Silat Seni Gayong di Paris dan di selatan Perancis akan bernaung di bawah satu pertubuhan iaitu Gayong Perancis yang bertaraf nasional dan akan bergabung dengan Kesatuan Pencak Silat Eropah yang berpusat di Holland(Belanda).

Kebanyakan ahli jawatankuasa Silat Seni Gayong tidak bersetuju dengan cadangan penggabungan tersebut kerana mereka telah dapat menghidu pergerakan dan perancangan yang tidak baik oleh Tuan Raban, terutamanya Marco dan isterinya, Salleve yang telah lama mengenali Tuan Raban. Pasangan Marco menguruskan kelas Gayong di Coulommes, sebuah bandar di luar kota Paris.

Tuan Raban telah saya kenali sejak awal lagi dan beliau banyak menasihati saya dalam banyak perkara semasa saya mula-mula menjejakkan kaki di kota Paris. Saya seolah-olah telah terhutang budi dengan beliau. Sebagai ketua, saya tetap dengan keputusan saya untuk bergabung dengan Kesatuan Pencak Silat Perancis. Dan saya telah dilantik sebagai Pengarah Teknik Persilatan Kesatuan yang di bawahnya tergabung beberapa jenis pencak silat dari jurusan Setia Hati Teratai, Bandung Betawi, Helang Putih Jawa, Silat Bangau Putih dan Silat Seni Gayong Malaysia. Mesyuarat gabungan Kesatuan telah diadakan pada 1989 di Arken, Jerman, dan Perancis telah diterima dalam gabungan Pencak Silat Eropah.

Silat Seni Gayong Denmark

Setelah melihat pengurusan Gayong Perancis dapat dilaksanakan dengan baik, maka saya pun menghubungi Kesatuan Melayu Champa untuk menyambung kembali aktiviti silat. Saya telah berkunjung ke negara Denmark bersama dengan satu rombongan pertunjukan dari Paris. Saya berada di Denmark selama enam bulan sambil mengajar sekumpulan 50 orang pesilat di pusat sukan daerah di Hasleu dan sering berulang-alik ke Paris kerana menziarahi Qaudi yang sering menghadapi masalah kesihatan.


Bersama wakil Kesatuan Melayu Champa di Denmark.

Perkembangan silat di negara Denmark disambut dengan baik oleh masyarakat pelajar. Dalam waktu yang singkat sebuah kolej sukan yang berpusat di Ringsted dan berada di bawah program kebudayaan, melalui ketuanya Dr.Anton telah mempelawa saya mengajar Silat Seni Gayong Malaysia di kolej berkenaan di bawah sukatan pelajaran ko-kurikulum. Saya berkhidmat di kolej tersebut sebagai pensyarah sambilan selama setahun dan telah disambung oleh seorang pembantu saya bernama Mr.Thomas buat beberapa tahun berikutnya.

Visa

Pada satu hari semasa saya sedang mengajar seperti biasa di kelab Bastille, sekumpulan penguatkuasa telah datang untuk menangkap saya kerana telah menyalahgunakan visa pelajar untuk mencari pendapatan melalui kerjaya sebagai jurulatih silat profesional. Saya berasa bingung ketika itu dan saya telah ditahan di pusat tahanan sebelum proses penghantaran pulang ke Malaysia dapat dilakukan. Ketika itu barulah saya tahu bahawa segala rancangan ini telah dilakukan oleh Tuan Raban yang berasa tidak senang hati dengan perkembangan Silat Seni Gayong Malaysia di Paris, yang telah berkembang dengan begitu cepat sehingga mengatasi dan menggugat pengaruh beliau sebagai Master Silat di Perancis. Perkara ini berlaku setelah beliau mendapat khabar angin daripada setiap perguruan silat di Perancis bahawa mereka akan melantik saya sebagai Presiden Pencak Silat Perancis pada tahun berikutnya walaupun saya telah menegaskan bahawa saya tidak berhasrat untuk menyandang jawatan tersebut. Perkara ini sering saya tegaskan kepada beliau.

Sebagai Presiden, beliau tidak mahu terlibat untuk menyelesaikan masalah saya di tempat tahanan. Selama tiga hari saya tidak dibenarkan berjumpa sesiapa pun bagi menyelesaikan masalah saya itu, walaupun untuk diikat jamin. Di sinilah saya telah diuji oleh Allah S.W.T. Saya tidak makan selama tiga hari kerana berpuasa. Saya sekadar berbuka puasa dengan segelas air sejuk sahaja. Lagipun makanan yang disediakan adalah tidak halal (daging babi sahaja). Ini menyebabkan kebanyakan penguatkuasa di pusat tahanan menjadi risau dan hairan serta takut kemungkinan kalau-kalau saya akan mati dalam tahanan. Saya telah dipaksa untuk makan tetapi saya menyatakan bahawa saya berpuasa dan pada hari keempat mereka memberikan tawaran kepada saya untuk membenarkan saya berjumpa sesiapa asalkan saya bersetuju untuk makan. Jadi saya menerima tawaran tersebut dan meminta pegawai tersebut membenarkan saya berjumpa Qaudi, Cerol dan Oli serta membenarkan mereka membawa makanan untuk saya.

Pada lewat tengah malam, Qaudi dan Oli datang untuk melawat saya di pusat tahanan. Keadaan Qaudi yang agak tenat sentiasa dibantu bergerak oleh Oli dan Cerol. Kami telah berbual panjang dalam waktu yang terhad. Pada keesokan harinya saya dibenarkan keluar dengan bersyarat setelah dijamin oleh pegawai Kedutaan Malaysia, Encik Shahril (orang Gombak), yang telah bertugas hampir tiga tahun di Paris. Saya terpaksa meninggalkan Perancis dalam tempoh 48 jam. Dan setelah berbincang dengan kawan-kawan, destinasi saya seterusnya adalah kota London kerana di sana terdapat Pejabat Duta Besar Malaysia di Eropah.

Di London saya sentiasa dilawati oleh sebahagian besar murid saya dari seluruh Eropah setelah berita itu tersebar di kalangan ahli Silat Seni Gayong di sana, lebih-lebih lagi cerita saya berpuasa tanpa makan selama tiga hari walaupun ada dihidangkan banyak makanan di pusat tahanan. Dan natijah daripada peristiwa tersebut, semakin banyak perguruan silat menghormati dan mengagumi saya dan mereka berpendapat bahawa saya telah dapat menguasai tenaga dalam yang hebat.

Saya berada di London selama tiga minggu. Pada hari berikutnya saya telah didatangi oleh seorang insan yang sering saya nantikan kehadirannya bersama beberapa orang penting dalam hidup saya dan atas hajat dan permintaan serta pertolongan yang terakhir serta kerelaan daripada kami sendiri demi persahabatan yang ikhlas, saya memohon visa PR(penduduk tetap) melalui negara Denmark kerana antara ahli keluarga murid saya, ada yang mempunyai hubungan dengan orang dalam di negara tersebut. Saya amat terharu atas pengorbanan demi pengorbanan yang beliau berikan... (perkara ini tidak dapat saya ceritakan kerana ia akan terus menjadi rahsia abadi kami dunia dan akhirat). Dan setelah semuanya selesai, dengan dokumen yang sah saya pun memasuki kembali negara Perancis melalui negara Denmark dan kira-kira enam bulan berikutnya, saya berjaya mendapatkan visa PR serta kebebasan hidup sebagai warga Kota Paris yang penuh dengan misteri.

Setelah berada di Paris dan atas nasihat semua cawangan Silat Seni Gayong Perancis, kami pun mengambil keputusan untuk keluar daripada Kesatuan Pencak Silat Perancis. Walau bagaimanapun, kami masih mempunyai hubungan rasmi dengan Kesatuan Pencak Silat Eropah atas kehendak Kesatuan Pencak Silat Eropah sendiri kerana saya adalah antara master silat yang dihormati dan terkenal dengan gelaran "Master Black Tiger" di kalangan mereka terutamanya murid-murid saya di Eropah. (Sayugia diingatkan bahawa suatu ketika dahulu sewaktu saya mula-mula memasuki Silat Seni Gayong pada 1970, Dato' Meor Abdul Rahman telah digelar Black Tiger of Malaysia).

Tempur di Jalanan

Saya pulang ke rumah agak lewat kerana mengajar di kelab Marco di Coulommes, di luar Paris. Kebetulan perkhidmatan kereta api (Metro) ke bandar Paris menghadapi gangguan kelewatan. Apabila sampai di bandar, saya terus berjalan kaki mengikut jalan pintas dan cuba memotong melalui lorong di celah-celah bangunan yang agak gelap. Dengan tidak disangka-sangka saya telah dihalang oleh sekumpulan enam orang pemuda liar jalanan. Mereka cuba menyamun saya dengan menggunakan senjata pisau dan kayu. Seorang daripada mereka berkata bahawa jika saya hendak melalui kawasan itu maka saya perlu membayar tol. Saya mengambil keputusan untuk tidak akan mengunakan laluan itu, maka saya tidak perlu membayar apa-apa tol. Saya bercadang untuk berpatah balik menggunakan jalan lain. Mendengar penjelasan saya, salah seorang daripada mereka naik berang lalu terus menyerang saya menggunakan pisau sehingga menembusi jaket kulit yang saya pakai. Pisau tersebut seolah-olah melekat di perut saya dan saya dapat rasakan bahawa pisau tersebut direntap kembali oleh penyerangnya untuk mengulangi tikaman buat kali yang kedua. Ketika itulah seperti kilat saya menyambutnya dan melakukan gerak berselindung di antara celah-celah kumpulan tersebut sehinggakan mereka sesama sendiri menyerang satu sama lain dan ramai yang terkena serangan rakan sendiri. Saya berasa hairan mengapa serangan-serangan padu dan kuat tersebut tidak ditujukan kepada saya, yang telah bersedia menanti segala bentuk serangan. Dalam keadaan kelam-kabut tersebut ada penyerang yang rebah ke tanah dan mendapat cedera parah sedangkan saya cuma berdiri sebagai penonton sahaja. Saya melihat mereka rebah satu demi satu dan ada yang sampai tidak sedarkan diri, menjerit ketakutan dan ada yang lari dalam keadaan kesakitan macam dirasuk syaitan, walhal saya tidak bertindak apa-apa pun sekadar bertindak "langkah hindar diri" di celah-celah kumpulan tersebut. Saya melangkah pulang dengan langkah longlai sambil membalut luka di perut saya dengan baju silat, yang saya anggap luka akibat ditembusi pisau tersebut. Sepanjang perjalanan saya tidak sanggup melihat perut saya yang mungkin telah robek. Apabila sampai di rumah saya berasa diri saya diperhatikan dan kawan-kawan saya bertanya cemas,

"Kenapa dengan you ni, apa yang dah berlaku, kenapa dengan perut you?"

Saya tidak menjawab soalan-soalan tersebut. Saya terus bergegas ke bilik air. Saya membuka pakaian satu per satu dan kemudian barulah saya tahu bahawa saya tidak mengalami apa-apa luka mahupun calar. Pada masa yang sama di luar kedengaran suara-suara cemas. Mereka mengetuk-ngetuk pintu untuk mengetahui apakah sebenarnya yang telah berlaku. Lalu dengan suara selamba saya menjawab,

"You tadi masak pedas sangat dan sekarang ini saya kena cirit-birit dan tolong jangan ganggu saya. Saya sedang memerut ni."

Dari kejadian ini, saya bersembahyang hajat dan memanjatkan rasa syukur kerana telah dilindungi Allah atas peristiwa tadi.

Dicabar

Aktiviti harian saya berjalan seperti biasa. Selepas membantu di kafe, saya bergegas ke kelab di Bastille. Oli yang saya tugaskan membantu di kelab tersebut menghadapi masalah besar apabila dia dicabar oleh salah seorang tetamu yang tidak diundang. Kebetulan saya sampai di situ dan cuba meredakan pertengkaran tersebut. Saya memperkenalkan diri saya sebagai Master di situ. Dengan pantas lelaki tersebut mencabar saya di hadapan murid saya yang telah lama mengikuti latihan di kelab itu. Tampaknya di hadapan saya berdiri seorang tetamu yang ingin mencabar saya dengan pertaruhan bahawa beliau akan mengambil alih kelab itu jika saya tewas. Pada firasat saya beliau bukanlah orang sebarangan kerana dari segi susuk tubuhnya yang mantap beliau tentunya ahli seni bela diri yang mahir. Demi maruah, saya dengan tenang menerima cabarannya. Pemuda itu bertanya kepada saya apakah tawaran saya jika dia tewas. Dengan tenang saya menyatakan bahawa beliau tidak akan rugi apa-apa cuma saya berharap pemuda itu akan memaafkan saya dan dia tidak perlu datang ke sini lagi.

Saya mengarahkan anak murid saya supaya beredar dan jika hendak menonton boleh tetapi jangan membantu walau apa pun yang terjadi. Dengan kata-kata tersebut hampir semuanya ingin melihat kesudahan ceritanya. Saya menjemput orang tersebut ke tengah gelanggang. Dengan pantas beliau melompat ke tengah gelanggang dan membuat gerakan asas untuk memanaskan badan. Melihatkan kepada pergerakan tersebut, maka benarlah seperti sangkaan awal saya bahawa pemuda itu adalah seorang ahli bela diri yang mahir. Seperti biasa sebelum memulakan sesi latihan saya membuka gelanggang dan berdoa. Saya tidak diberi kesempatan untuk melakukan gerakan asas dan pemanasan badan. Saya berjabat tangan dengannya tanda pertarungan itu adalah perlawanan persahabatan. Beliau menyambut salam saya, dan ketika itulah saya menyatakan bahawa dia bertubuh tegap dan kuat, dan saya berkata lagi, saya hanya akan memegang salah satu daripada jari-jarinya sahaja dan membuat cabaran bahawa dengan pegangan tersebut dia tidak akan mampu bangun. Mendengar kata-kata saya tersebut beliau menjadi berang dan dengan pantas menghulurkan salah satu jarinya. Saya berkata lagi, "tuan harus baring". Ia pun baring dengan pantas tetapi secara menelentang. Saya menyuruh dia meniarap. Sebaliknya dia mengiring. Dia tidak faham arahan saya, lalu saya pun membetulkan kedudukannya satu persatu. Tanpa disedari saya pun melakukan pergerakan Buah Kunci Mati 18 Gayong serta gabungan Buah Silat Cucu Tok Kiyai (amat sesuai untuk orang yang sombong) sekadar memegang salah satu dari jarinya dengan lembut. Saya lalu mengarahkan dia bangun jika boleh. Sebaliknya apa yang berlaku kedengaran dia meraung kesakitan dan tidak berdaya kerana semakin kuat dia meronta semakin lemah dirinya sehinggakan dia menjadi tidak bermaya dan kehabisan banyak tenaga. Dengan suara yang terlalu perlahan beliau merayu agar saya melepaskannya dengan segera. Dengan perlahan saya pun melepaskan kuncian tersebut dan membantu pemuda itu bangun kerana dia berkeadaan terlalu lemah dan hampir tidak sedarkan diri. Saya segera mengarahkan Oli agar mengambil segelas air dan memberikan orang itu minum supaya segala sarafnya dapat berfungsi seperti sediakala. Saya segera meminta maaf dan membantu pemuda itu pergi ke bilik persalinan. Apabila saya kembali semula ke gelanggang, saya disambut dengan sorakan gembira oleh murid setia saya, sehinggakan ada yang menangis terharu sambil memeluk saya tanda gembira bercampur cemas takut-takut jika saya tewas kerana saya akan kehilangan kelab ini. Sesi latihan kali ini kami habiskan dengan duduk bercerita dan bersembang-sembang sambil diri saya diurut manja oleh anak-anak murid saya secara bergilir-gilir. Antara mereka ada yang bertanya mengapa mereka tidak pernah melihat atau diajar buah kunci mati dan saya menerangkan bahawa buah kunci mati adalah pelajaran yang paling tinggi dan saya tidak dibenarkan oleh Mahaguru (Dato' Meor Abdul Rahman) untuk mengajar buah tersebut kepada mereka di sini dan kalau mereka hendak mempelajarinya juga haruslah di gelanggang Malaysia. Itu pun kalau diizinkan oleh Mahaguru. Ini adalah janji saya sebelum dibenarkan mengajar di Eropah. Walau bagaimanapun, selepas mereka semua tamat dalam latihan kombat, saya akan mengajar mereka buah kombat pisau, tetapi mereka diingatkan supaya mestilah rajin datang latihan walaupun tanpa kehadiran saya.

"Kamu mestilah menghormati guru yang berada di hadapan walaupun bukan saya yang mengajar. Oli adalah wakil saya dan juga pembantu saya. Orang silat haruslah berbudi bahasa dan jangan sombong dan kita semua adalah bersaudara bukannya bermusuh. Kita bukan kuat. Kita bersilat kerana kita tidak kuat. Yang menjadikan kita kuat adalah ilmu silat. Hendak mendapat ilmu silat hanyalah menerusi latihan. Lebih kerap kita berlatih, lebih banyak kita menguasai ilmu silat." terang saya.

Sejak daripada peristiwa tersebut dan hasil nasihat yang diberikan, kedatangan dan sambutan murid kelab Bastille sungguh menggalakkan dan perhubungan kami menjadi terlalu rapat dan kumpulan inilah yang sering datang sebagai sahabat dan pelanggan di kafe Qaudi terutamanya pada malam minggu. Keadaan kafe menjadi penuh sesak dan riuh rendah dengan gelagat orang-orang Eropah.

Tawaran

Sedang Saya, Qaudi, Oli dan Cerol bersiap-siap berkemas untuk menutup kafe dan kebetulan keesokannya kami cuti, tiba-tiba muncul sebuah kereta limusin panjang berwarna hitam berhenti di hadapan kami dan Batrik, anak murid saya keluar sambil mempelawa kami menaiki keretanya. Beliau menyatakan bahawa abangnya ingin berjumpa dengan saya. Kami agak bingung kerana tidak menyangka Batrik yang pendiam serta pemalu itu mempunyai kemewahan yang sukar dimiliki oleh kebanyakan warga kota Paris. Batrik yang kami kenali berketurunan kacukan Latin jarang sekali mengikuti kumpulan kami. Malah, setiap kali selepas habis latihan, beliau segera pulang sambil ditemani oleh beberapa orang pemuda. Kini barulah kami tahu bahawa pemuda-pemuda tersebut adalah pengawal peribadinya.

Kami menerima pelawaannya. Kereta yang kami naik terlalu besar sehinggakan walaupun kami berlima menaikinya masih banyak lagi ruang di dalamnya. Kereta limo tersebut dilengkapi televisyen, telefon dan bar mini. Sepanjang perjalanan, kereta yang kami naiki diiringi oleh beberapa kereta pengiring yang dipandu oleh pengawal peribadi Batrik. Sepanjang perjalanan tersebut kami rasakan kami benar-benar seperti orang yang terkaya di kota Paris. Perjalanan kami mengambil masa hampir dua jam. Kami sampai di sebuah rumah yang besar dan mewah. Di dalam rumah tersebut terdapat beberapa orang yang berpakaian kemas dan segak dengan pakaian seragam. Mereka memberi hormat kepada kami. Batrik mengiringi kami ke ruang makan yang telah tersedia dengan hidangan makanan yang terlalu banyak. Batrik menyatakan bahawa semua makanan itu adalah tempahan khas buat kami dan adalah halal dan beliau meyakinkan saya bahawa tukang masaknya beragama Islam dan berbangsa Arab sambil memperkenalkan tukang masaknya kepada saya. Tukang masak tersebut memberi salam kepada saya dan saya pun menjawab salamnya. Tidak lama kemudian muncul seorang yang agak lanjut usia dan berpakaian kemas serta diperkenalkan bahawa beliau adalah Mr Asusta, abang kepada Batrik orang yang ingin berjumpa saya. Beliau memanggil saya Master Mufti dan menyebut nama Qaudi, Oli dan Cerol seolah-olah beliau telah lama mengenali kami. Mungkin kami telah dikenalkan oleh Batrik sebelum ini. Kami dijemput menikmati hidangan sehinggakan kami tidak larat makan. Perbualan kami bertambah rancak dan mesra dan beliau banyak mengucapkan rasa terima kasih beliau kepada saya kerana sudi menerima adiknya belajar silat.

Di tengah-tengah perbualan kami, tiba-tiba Mr Asusta ingin berbincang secara dua pasang mata dengan saya. Saya agak tersentak lalu memandang Qaudi untuk meminta isyarat izin. Isyarat itu difahami oleh Qaudi. Saya dan Mr Asusta pun beredar ke sebuah bilik bacaan dan kami telah berbincang tentang perkara "tawaran". Beliau menawarkan saya agar menjadi ketua dalam sebuah kumpulan Kuasa (...) yang saya anggap salah di sisi undang-undang dan tawaran kedua bersedia untuk melindungi adiknya manakala tawaran ketiga tinggal di rumah itu dengan segala bentuk kemewahan. Saya tidak memberi sebarang jawapan malah saya berharap dapat diberikan sedikit waktu untuk saya menimbangkannya. Saya berkata saya akan memberikan jawapannya kepada Batrik dan saya meminta beliau menerima dengan hati terbuka walau apa pun jawapan saya kepada Batrik kerana itu adalah muktamad.

Kami dihantar pulang hampir larut malam, walaupun dipelawa supaya bermalam sahaja di rumah itu. Sepanjang malam saya tidak bercakap langsung tentang tawaran tersebut walaupun didesak berkali-kali oleh Qaudi, Oli dan Cerol. Walau apa pun saya harus berjumpa sendiri dengan Batrik untuk memberikan jawapan sama ada "ya atau tidak" dalam masa yang terdekat. Setelah dua hari berfikir, saya membuat keputusan untuk berjumpa Batrik di sebuah restoran. Hanya kami berdua sahaja yang hadir dalam pertemuan itu. Kini barulah saya tahu isi hati sebenar Batrik apabila dia menyatakan harapan peribadinya kepada saya dan harapan itu tidak dapat saya penuhi termasuklah tawaran daripada abangnya. Saya juga menyatakan bahawa tujuan saya ke Eropah adalah murni dan walaupun menghadapi pelbagai halangan dan cabaran akan saya hadapinya sendiri sambil menyebut peribahasa "Hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri". Dan saya lebih rela hujan batu di tempat sendiri, dan saya akan pulang ke tanah air pada suatu masa dan ketika nanti, tapi bukanlah sekarang. Yang pastinya saya tetap akan pulang. Pada akhir pertemuan beliau meminta izin untuk memeluk erat saya buat kali pertama dan terakhir kerana beliau tidak akan bertemu saya lagi dan tidak akan meneruskan latihan silat kerana adalah lebih baik bagi kami berpisah demi menyelesaikan masalah ini. Saya pun pulang dengan perasaan lega dan sememangnya kepulangan saya telah ditunggu oleh sahabat karib saya. Cuma apa yang dapat saya katakan kepada mereka bahawa semuanya telah selesai.

Berita Eropah Oleh Pendita Mufti - Part 1

Saya mula berhijrah ke Eropah pada 1978. Tujuan asalnya hanyalah untuk melancong sambil mencari tempat belajar. Selama sebulan di Paris, saya gunakan dengan sebaik mungkin mencari informasi tentang kolej pengajian dan secara tidak langsung mencari kelab seni bela diri dan ruang dewan sukan untuk disewa di samping melihat-lihat aktiviti sukan di kota Paris.

Saya berkesempatan bertemu dengan master seni bela diri seperti Master karate, taekwondo, judo, tinju siam, dan pelbagai seni bela diri dan berbincang tentang sukan seni bela diri seperti silat di Paris dan dari sinilah saya telah diperkenalkan dengan seorang master silat Indonesia jurusan Setia Hati Teratai, Mr. Raban(Tuan Raban) yang berketurunan Sri Lanka tetapi telah menjadi rakyat Perancis. Beliau mempunyai kelab Pencak Silat Indonesia dan beliau merupakan presiden organisasi tersebut.

Setelah berbincang, beliau menawarkan saya berkhidmat dengan organisasi beliau sebagai jurulatih pro seni bela diri untuk mengajar di kelab beliau atas alasan beliau sudah tua dan tidak larat dan ingin bersara daripada mengajar silat. Saya bertanya kepada beliau mengapa tiada pembantu? Beliau memberi alasan bahawa silat kita sukar dipelajari dengan mendalam dan hendak mengiktirafkan seorang jurulatih adalah sukar kerana setiap jurulatih di Eropah sentiasa terdedah kepada rintangan terutamanya sentiasa diuji oleh penuntut baru yang telah mahir dalam seni bela diri lain. Beliau menyatakan bahawa sikap dan budaya masyarakat di sini adalah berlainan daripada di Indonesia atau di Malaysia. Di sini mereka mahukan yang logik dari segi penggunaan teknik dan taktik, yang boleh diguna pakai dalam konteks seni bela diri dalam kehidupan sehari-hari yang sentiasa terdedah dengan pelbagai risiko di jalanan. Kadangkala mereka amat takut untuk menjadi jurulatih kelab seni bela diri.

"Dan sebab itulah saya tidak mempunyai pembantu walaupun telah sekian lama membuka kelab silat di Paris ini," ujar Tuan Raban.


Berdiri barisan belakang, dari kiri: Merci, Olivier(Oli), Master Mufti, Tuan Raban, Marco, Johnson, Philippe.
Duduk barisan depan, dari kanan: Adagio Philippe, Bruno, dan tiga orang penuntut karate yang mempelajari silat.

Penjelasan beliau merupakan suatu tamparan hebat kepada saya, apatah lagi saya yang baru ingin mencuba nasib untuk membuka kelab Silat Seni Gayong di Paris. Saya dipelawa mengikuti latihan pencak silat yang dikendalikan oleh beliau sendiri. Apa yang dapat saya rumuskan bahawa permainan beliau terlalu "nipis" dan kurang penguasaan teknik tempur jika dibandingkan dengan Silat Setia Hati Teratai yang pernah saya lihat semasa saya berada di Indonesia dahulu. Dan kebanyakan ahli kelab tersebut terdiri daripada golongan kanak-kanak, bukannya golongan orang dewasa. Dari pengamatan saya, barulah saya ketahui bahawa beliau tidak menerima ahli dewasa. Walau bagaimanapun, saya amat menyanjung tinggi usaha beliau selama ini dalam memperjuangkan sesuatu walaupun tidak berkemampuan dalam penguasaan teknik silat yang baik di samping beliau menghidapi sakit dalaman.

Saya dipelawa untuk tinggal bersama beliau di sebuah pangsapuri(apartment) di Chartres, Paris kerana tinggal di hotel kosnya terlalu tinggi. Saya tinggal bersama beliau hampir tiga minggu sebelum saya pulang ke Kuala Lumpur. Sepanjang tinggal bersama beliau, saya telah mendapat banyak informasi tentang kewujudan pencak silat yang bertapak di Eropah, seperti di Holland(Belanda) dan di Jerman yang kebanyakannya dikuasai oleh aliran pencak silat Indonesia yang telah sekian lama bertapak, terutamanya di Holland.

Dengan bantuan Tuan Raban, saya telah diterima masuk ke sebuah institusi pengajian tinggi di Perancis, iaitu University of Art di Opera Paris pada semester berikutnya. Dan saya terpaksa pulang ke Malaysia bagi membuat persiapan sebelum datang kembali ke Paris dengan visa pelajar dan dalam masa yang sama saya terpaksa membantu dan menerima tawaran Tuan Raban untuk menjadi jurulatih pencak silat di kelab beliau di Opera Paris bagi menampung kos pengajian saya sepanjang berada di Paris.

Pada awal Ogos 1978, saya kembali ke Paris dengan lebih bersedia dan bertekad untuk menjayakan cita-cita saya sebagai seorang penghuni kota Paris yang sungguh mencabar dari segi fizikal dan mental terutamanya terpaksa menerima hakikat tinggal dalam kota metropolitan yang termahal dari segi kos hidup. Kos hidup di kota Paris adalah antara yang paling tinggi di dunia. Hal ini bermakna setiap hari saya perlu menyediakan RM100.00 untuk menampung makan minum dan perbelanjaan tambang Metro sahaja, tidak termasuk kos tempat tinggal.

Habis kuliah sekitar jam 2.00 petang saya terpaksa menunggu sambil melepak di kota Paris kerana hendak pulang ke rumah terlalu jauh dan melibatkan kos pengangkutan. Jadi saya gunakan peluang itu untuk duduk melepak dan merayau di kota sambil membuat rujukan di perpustakaan seni, sehinggalah pukul 5.00 petang. Jam lima, saya bergegas ke kelab Pencak Silat untuk mengajar kepada sebahagian golongan kanak-kanak seramai hampir 30 orang.

Masa berlalu begitu pantas. Tanpa disedari saya telah berada di Paris hampir enam bulan. Saya pun telah mempunyai ramai kawan dan entah mengapa mereka amat suka berkawan dengan saya. Ini mungkin kerana sikap falsafah orang silat yang suka merendah diri dan mungkin kebiasaan budaya orang Melayu yang senang didampingi oleh semua orang, dan antara sahabat karib saya sehingga kini ialah Olivier(Oli). Saya dan Oli akhirnya berkongsi menyewa sebuah pangsapuri(apartment) yang agak selesa yang kini telah menjadi milik kami berdua. Kami berkongsi membelinya setelah hampir lima tahun kami menyewanya. (Oli saya anggap seperti blood brother kepada saya).

Perkembangan Silat Seni Gayong Malaysia berpunca daripada satu persembahan Seni di bawah penganjuran sebuah universiti di City of Paris. Saya telah diberi tugas untuk melaksanakan suatu pergerakan badan berpandukan kepada muzik. Saya telah menerima tawaran tersebut dengan membuat persembahan Silat Tari Solo dengan pakaian lengkap silat daripada songket dan bertengkolok serta berkeris sambil diiringi muzik silat Pak Din Kedah. Pada akhir persembahan tersebut saya telah mendapat tepukan gemuruh dan ratusan ucapan tahniah dan syabas daripada para penuntut dan Dekan pengajian serta VIP termasuklah Y. Bhg. Dato' Ismail Ambia, Ketua Duta Malaysia di Paris.

Berpunca dari situlah kebanyakan mahasiswa dan mahasiswi menunjukkan minat yang tinggi untuk mempelajari Seni Silat Tari (Silat Pulut) Malaysia. Nasib baiklah suatu ketika dahulu saya ada mempelajari seni silat pulut ketika di kampung. Kelab Silat Malaysia telah wujud di University of Art Paris dan dari sinilah saya telah membuka kelas tambahan untuk mengajar Silat Kombat Gayong kepada pelajar yang berminat kepada seni bela diri. Pendapatan menjadi jurulatih profesional kepada dua buah kelab silat termasuk kelab Tuan Raban telah banyak membantu saya dalam mendapatkan biaya tambahan bagi menampung kos hidup dan kos pengajian saya sebagai warga kota di Paris.

Penubuhan kelab silat - dari kampus ke kelab profesional Paris

Sebagaimana kebiasaan, apabila pulang dari kuliah, saya akan singgah di sebuah kafe(cafe) di Bastille, Paris. Saya mengambil kesempatan berehat di kafe tersebut sambil menghirup secawan kopi. Tiba-tiba keadaan di dalam kafe tersebut menjadi kelam kabut dan tidak terkawal. Banyak barang yang telah dipecahkan dan ramai pengunjungnya bertempiaran lari menyelamatkan diri. Saya telah diserang dengan tiba-tiba. Dan secara spontan, saya mengelak daripada serangan liar tersebut dan melakukan tindakan balas kepada penyerang tersebut, iaitu seorang yang mengamuk kerana mabuk sambil memegang botol kaca pecah yang dijadikan sebagai senjata untuk menikam sesiapa sahaja. Saya dapat memberkas orang tersebut dan mengikatnya dengan kain cadar alas meja, sehinggalah anggota polis datang untuk memberkasnya dan saya terpaksa meninggalkan tempat kejadian tersebut dengan pantas kerana tidak mahu terlibat dalam urusan selanjutnya.

Pada keesokan harinya, saya telah dipanggil oleh pensyarah semasa saya berada di dalam kelas. Saya berasa amat cemas. Walau bagaimanapun, sebagai anak rantau saya telah bersedia untuk menghadapinya. Rupa-rupanya baru saya tahu bahawa seorang gadis remaja bersama ayahnya ingin mengucapkan terima kasih kepada saya atas peristiwa semalam dan mempelawa saya hadir jemputan makan malam bersama mereka. (Rupa-rupanya mereka dapat mengesan saya berdasarkan kad pelajar saya yang tercicir semasa peristiwa di kafe tersebut).

Dari sinilah Qaudi anak pemilik kafe tersebut telah banyak membantu saya dari segi kewangan dan membantu usaha saya membuka sebuah kelab Silat Seni Gayong Malaysia yang pertama di Bastille, Paris dan beliau sendiri telah menjadi setiausahanya dan kelab tersebut telah didaftarkan secara sah.


Duduk barisan depan, dari kiri: Susan, Qaudi, Master Mufti, Salleve.
Duduk barisan belakang, dari kiri: Mr. Lam (master kungfu), Thomas, Marco.

Saya, Qaudi, Oli dan Cerol menjadi sahabat yang akrab sekali dan kami sama-sama berusaha mempromosikan Silat Seni Gayong di beberapa tempat di kota Paris sehingga saya mendapat tawaran untuk mengajar di sebuah kelab seni bela diri di selatan Perancis, iaitu di Tallone dan Bandol. Pada cuti musim panas kami bertolak ke Marseille, sebuah bandar besar yang terletak di selatan Perancis. Saya telah bertemu dengan Philippe, tuan punya Kelab Karate France yang sedia menerima jurusan Gayong Malaysia. Setelah berbincang soal teknik Silat Seni Gayong, Mr. Philippe sangat berpuas hati dan mempelawa saya mengajar di kelab beliau dan beliau turut menyatakan kesanggupannya untuk menjadi murid Gayong. Ini bermakna saya telah memiliki dua buah kelab di selatan Perancis dengan mempunyai murid seramai hampir 80 orang.

Tidak sampai dua tahun saya berada di Perancis, saya telah membuka sebanyak 4 buah kelab Silat Seni Gayong. Disebabkan terlalu sibuk dengan aktiviti silat, saya telah gagal dalam peperiksaan semester akhir dan saya terpaksa mengulang selama setahun lagi. Aktiviti saya bertambah kelam-kabut apabila mendapat tawaran daripada sebuah Kelab Melayu Champa di negara Denmark. Saya telah pergi ke Denmark walaupun tidak dipersetujui oleh sahabat saya terutamanya Qaudi, yang sentiasa menasihati saya agar menamatkan pengajian saya terlebih dahulu.

Saya berada di Denmark selama seminggu dan terpaksa bergegas pulang ke Paris kerana kematian ayah Qaudi. Segala program di Denmark terpaksa ditangguhkan buat sementara waktu kerana saya terpaksa membantu Qaudi dalam menguruskan kafenya. Kesemua sahabat Qaudi terpaksa melibatkan diri dalam pengurusan kafe tersebut, dengan bertugas secara bergilir-gilir. Walaupun pendapatannya agak lumayan tetapi kami terlalu sibuk sehinggakan tiga tahun saya tidak pulang ke Malaysia.

Pada tahun keempat, iaitu 1982 saya sering pulang ke Malaysia sehinggakan setiap empat bulan sekali saya sering berulang-alik ke Malaysia terutamanya membawa pakaian silat untuk dijual di Paris. Setiap kali pulang ke Malaysia, saya sentiasa membawa pesilat Perancis untuk mendalami ilmu Silat Seni Gayong dan untuk mendapatkan pengiktirafan sebagai Jurulatih Muda daripada Pertubuhan Silat Seni Gayong Malaysia dan jurulatih tersebut bersedia melaksanakan tanggungjawab mengambil alih tugas sebagai pembantu jurulatih di Perancis.

GOLOK SAKA CULA SAKTIKesemua Perguruan Pencak Silat DiNusantara Melayu kenal dengan perkataan “golok” tertapi agak senang disebut sebagai, Parang pendek, Parang kontot, atau sebagainya mengikut sebutan kedaerahannya, Akan tetapi rata-ratanya tak tergigit lah lidah bila sebut dengan dengan sebutan golok sahaja,


Senjata ini tidak tampak gerunnya seperti keris kerana kelihatan agak “hodoh”, lebih lagi tanpa bersarung, Tetapi apabila disarungkan lebih lagi telah diubahsuai dengan kayu yang bermutu tinggi serta berlapikan gading akan menampakkan nilai harga golok tersebut.Pendekar yang menguasai Pencak golok pada ketika dulu, dilihat buruk senjata golok itu lagi hebat serta lasak permainanya dan lagi pendek golok tersebut lagi lincah pergerakannya, lebih lagi senjata tersebut disisip belakang sebagai muslihat pelebat.

Permainan golok tidak dapat dikesan kerana bergabung dengan kemahiran pencak tangan kosong (tanpa bersenjata) yang cekap pengunaan pancaindra kerana senjata tersebut tidak digunakan sebagai perisai apabila bertempur, kehebatan langkah permainan tidak dapat disedari bila dan saat golok terserbut menjamah mangsanya.

Ukuran panjang, berat, lebar, tajam dan pipih adalah mengikut ukuran pemilik kerana senjata ini disesuaikan kepada pergerakan pantas dan lasak dalam permainan pencak gerak dekat atau pun jauh.

Master Mufti Ansari

Diseababkan kegunaan senjata ini tak lekang digunakan dalam tamadun kehidupan dulu serta tidak terbatas dimiliki oleh masyarakat berpangkat darjat nama mahu pun harta, sejarah senjata ini masih digunapakai sehinggalah dizaman kini dibandar mahupun dikampung, terutama dimusim keramaian, kenduri, hari raya Qurban dan sebagainya yang kerap dilihat adalah dikawasan kampung sentiasa disisi pingang orang kampung singgah diwarung kopi pergi dan pulang dari kebun.

Teringat cerita orang tua dulu, kehebatan anak muda seperti pesta tahunan beradu permainan pencak golok dari pelusuk kampung dan desa datang beradu handal semata-mata hendak merebut sebilah “golok besi kuning” dan kesudahannya digelar sebagai “golok Setan” kerana rebutan tersebut tidak mengenal saudara lawan dan kawan serta ramai yang parah untuk mendapatkannya, walaupun bergitu permaian pencak ini menampakkan kemahiran yang tinggi, kesudahan cerita golok tersebut telah dighaibkan oleh seorang pendita silat kerana golok ini akan akan menjadi “golok puaka” jika bertukar tangan tanpa kesudahan.

Kemahiran penguasaan pencak golok ini masih dimiliki sebahagian besar penuduk kampung kerana segala pergerakan latihan adalah berkaitan dengan pergerakan harian, terutama dalam gerak kerja dikebun tanaman.


Walaupun tidak kelihatan gerak langkah yang kemas seperti gerak silat tapi mereka tetap mengunakan kaedah gerak berasaskan pencak golok seperti melibas, meraut, mencantas, merentap dengan kuncian penafasan serta berkuda-kuda agar tidak merasa keletihan.

Pendek kata kalau kita tak biasa dengan gerak kerja tersebut kita akan tewas hanya berlangkah latihan sahaja, kekuatan kelasakan semula jadi dikebun akan membantu dalam pergerakan seni pencak golok yang giat digelanggang latihan.

Sejak menjadi murid Silat Gayong Malaysia dibawah Mahaguru Dato’ Meor Abdul Rahman bin Daeng Uda Hashim hinggalah beliau telah meninggal dunia, saya masih lagi bergiat aktif hingga kini, dari negara kita Malaysia saya membawa sekali Silat Gayong di benua Eropah yang kini telah banyak bertaburan diserata dunia,

Walau saya bukan orang kebun tapi saya telah diterima menjadi menjadi murid setelah menunjukkan kemahiran pelebat atau jurusan persilatan berkali saya cuba untuk berguru tapi sukar diterima kerana belum besedia.

Walau bagai mana pun permainan pencak golok ini tidak hilang sehingga kini dalam kehidupan harian terutama penduduk kampung tak kira tua atau muda yang lasank dengan kerja harian, mereka tetap belatih setiap hari dengan langkah gaya yang tersendiri, segala langkah diingati, diamali, segala nafas dikunci, segala gerak dikaji, segala libasan diisi, segala amalan dihalusi, hasilnya disamping berlatih maka jadi sebuah kebun yang mengeluarkan hasil tani.

“Kata Pendita bukan nya maki, hanya ingatkan yang dah lali, langkah jurus hati penganti diri”

Sekian lama berada dikota, kerja tidak berdiri, badan pun naik lali, lemah lesa sepanjang hari, sakit sireh berganti hari, jiwa ibaratkan mati, bersilat jauh sekali, bercerita hebat sampai lupa diri, ada yang sedar tak sampai didaki, beladiri asing disanjung tinggi, ayah ibu tidak memiliki, anak bangsa disuruh pergi, walaupun tahu hilang harga diri, warisan bangsa tidak lagi dimiliki.

Ada pendekar setiasa minta dipuji, kata pendita tidak dituruti, hanya menghambat janji yang belum pasti, jadikan persilat sebagai titi, lupa sumpah dan janji pertiwi.

Tiada seri bertatahkan seni, tiada cogan bertiangkan agama bersendikan adat, saban hari meniti hari ibarat pintu dipaku besi.

Bangan lah sipendekar dan serikandi, ganggam semangat waja diri, berganding diri bersatu erti, gendang perang sekali berbunyi, berarak masak diwangseri yang sudah lama keramat menanti, sembahkan ufti yang apunya seni.

Anak bangsa tak satu hati, lupu erti dan lupa diri, gajala sial tanam dihati, dari hidup dibunuh mati agak tidak tukar ganti,

Kecewa hati tiada diubati, bebekalkan seni merantau jauh membawa hati untuk dibeli, hidup senang bersandarkan ufti, yang mati hidup kembali, walaupun keras lembut dihati, dari bertatih dah pandai belari,

Tak serupa malan dan juga hari, langkah diteruskan tak henti-henti,
Amanat guru tak boleh dicurangi, agar seri diwajah diri,

Hantaran ufti sebagai ganti, walaupun tari sudah dimiliki,
Besi tetap besi, yang hilang perlu dicari, yang ghaib kekal abadi,
Yang pimjam tetap dipulangi, walaupun jauh ditantar pergi,
agar mati kekal abadi.

Setelah jauh membawa diri, pulang hajat membawa erti, tiang seri rebah kebumi, pintu tetap dipaku besi, karat besi sudah sebati, bangsa layu berdiri, tiada lagi warisan dimiliki,

Tujuan seri tiada erti, gabungan pencak disalah erti, petualang bangsa tegak bediri, menjadi murid sebagai titi, walau pun maruah digadai diri, asal dapat hajat dihati.

Berebut sudah taming sari, wajah tidak menampak seri, hilang segala darjat digeruni, tiada lagi wajar sari untuk jenarasi ibu pertiwi.

Parah sudah pukulan besi, cuba bangkit berkali-kali, tak cukup semangat berani, jangan cuba tongkat berdiri,

Besi ditempa sang raja wali,
semangat besi diseru kini,
yang pipih diisi kembali,
yang karat bersinar mentari,

Langkah diatur berhati-hati,
agar tak jatuh teguh berdiri,
menari lenggok simayang sari,
irama gendang tak sama bunyi.

Pendita besi tetap di isi,
besi kuning tetap dimiliki,
tiada lagi ditawar ufti,
saka cula sakti dighaib kini,

Selamat tinggal wahai pertiwi,
sang belantara sedang menanti,
tak tampak jasad berhati seri,
menjadi sahabat kekal abadi,

Golak ditempa sipendita sakti,
Besi kuning sebagai ufti,
Golok Saka Cula Sakti,
Sinarnya pancar sukar dierti.

Ahad, 7 Februari 2010

Sejarah & Salasilah

Apabila meningkat remaja, keluarga Meor Abdul Rahman telah berpindah ke Kampung Pokok Assam, Taiping. Beliau mendapat pendidikan awal di Sekolah Melayu Taiping dan persekolahan menengah di Sekolah King Edwards VII, Taiping seterusnya di Government Trade School di Ipoh sehingga tahun 1935.

Sejak di alam persekolahan menengah lagi Meor Abdul Rahman gemar keluar kampung untuk mencari pengalaman baru. Dalam tempoh masa antara tahun 1933 sehingga 1935, beliau sering berulang-alik ke Kedah menziarahi kanda iparnya, Hendon di Kota Sarang Semut, Kedah. Beliau hanya menunggang basikal ke Kedah atau ke mana sahaja beliau tuju. Hubungan beliau dengan kanda dan iparnya, Zainal Abidin amat erat. Ketika itu, kanda iparnya bertugas sebagai seorang Inspektor Polis di Balai Polis Kota Sarang Semut.

Ketika di alam persekolahan, Meor Abdul Rahman mempunyai beberapa orang kawan rapat. Mereka ialah Bakar, Wan Noh bin Haji Ismail, Wan Man bin Haji Ismail dan Aziz Khan. Mereka ini sering bersaing dan bergerak bersama-sama dalam kelompok seperti remaja lain dalam pertengahan dan lewat usia belasan tahun. Sejak dari sekolah menengah Meor Abdul Rahman sudah terkenal dengan kekuatannya. Beliau digelar "Rahman The Strong Man".

Gelaran itu diberi atas kemampuan istimewa Meor Abdul Rahman. Beliau sering diminta oleh rakan-rakannya menunjukkan kehandalan mengangkat objek yang berat dan melakukan kebolehan di luar kebiasaan orang ramai. Setiap pengakuan yang beliau buat, mampu dibuktikan kepada rakan-rakannya. Ini menyebabkan kata-kata beliau dipercayai dan diberi gelaran sebagai orang gagah.

Setelah tamat persekolahan pada tahun 1935, Meor Abdul Rahman mula menetap di rumah Hendon di Kuala Nerang, Kedah. Pada masa itu, Zainal Abidin telah dinaikkan pangkat sebagai Penolong Penguasa Polis dan bertugas sebagai Ketua Polis Kuala Nerang. ASP Zainal Abidin merupakan seorang pegawai polis yang tegas serta berani dan kuat berpegang kepada ajaran Islam. Meor Abdul Rahman sendiri amat menghormati dan segan kepada kanda iparnya itu.

Dalam tahun 1933, Meor Abdul Rahman pergi ke Kuala Nerang menziarahi kekandanya Hendon dan kekanda iparnya, Zainal Abidin. Pada awalnya, Meor Abdul Rahman merasakan dirinya seperti orang asing setibanya di pekan Kuala Nerang, Kedah. Pemergiannya ke pekan itu tidak mempunyai maksud lain kecuali menemui kekandanya Hendon dan kekanda iparnya, Zainal Abidin(ketika itu menjadi Ketua Polis/OCPD Daerah Kuala Nerang). Meor Abdul Rahman tidak ada teman untuk berbicara atau bergurau senda kecuali kebosanan yang kian menghimpit jiwanya. Pelbagai cara untuk lari dari kebosanan itu sering bermain-main di kotak fikirannya. Namun segalanya gagal untuk menutup kebosanan yang semakin memuncak itu.

Banyak masa yang terbuang. Jadilah Meor Abdul Rahman sebagai penunggu setia memerhati gelagat manusia yang keluar masuk untuk berurusan di pekan Kuala Nerang.

Walaupun demikian, sikap Meor Abdul Rahman yang peramah dan petah berbicara menyebabkan beliau mudah mendapat kenalan. Beliau merasakan pekan Rabu yang diadakan sekali seminggu di pekan Kuala Nerang merupakan detik paling menyeronokkan.

Di situ beliau dapat berkenalan bukan sahaja dengan orang-orang tempatan malah orang-orang Siam yang turut berurus niaga di pekan Rabu itu.

Pada suatu malam, ketika beliau berada di rumah abang iparnya, beliau telah terdengar bunyi seperti paluan gendang. Beliau bertanyakan kekanda iparnya bunyi apakah itu? Kekanda iparnya memberitahu bunyi tersebut adalah bunyi gendang silat yang dipalu daripada gelanggang silat berdekatan. Kekanda iparnya yang menyedari tentang minat Meor Abdul Rahman dengan silat telah mengizinkan Meor Abdul Rahman pergi melihat-lihat dari mana datangnya bunyi paluan gendang silat tersebut. Rupa-rupanya bunyi paluan gendang silat tersebut datangnya dari sebuah gelanggang silat, tidak jauh dari rumah Zainal Abidin.

Setelah merisik-risik, Meor Abdul Rahman difahamkan bahawa guru gelanggang itu ialah seorang berketurunan Minangkabau dan bekerja sebagai penjahit topi. Nama guru tersebut ialah Sudin. Setelah mengetahui tentang Sudin, beliau menjadi semakin berminat untuk mengetahui siapakah sebenarnya Sudin itu. Setinggi manakah ilmu kependekaran yang dimilikinya? Bagaimanakah cara untuk mencungkil rahsianya?

Meor Abdul Rahman mengambil keputusan berjumpa dengan Sudin. Bersama-sama dengan rakannya Osman, beliau telah mengunjungi gelanggang Sudin. Sudin yang terlihat kedatangan Meor Abdul Rahman ke gelanggang silatnya segera menyambut kedatangan Meor Abdul Rahman sambil bertanya sama ada Meor Abdul Rahman berminat untuk belajar silat dengannya. Meor Abdul Rahman pun menyampaikan hasratnya ingin belajar silat dengan Sudin. Permintaannya itu ditunaikan dan Sudin meminta pengeras sebanyak $3.25 serta seekor ayam apabila khatam.

Walau bagaimanapun, Sudin tidak turun ke gelanggang sepertimana yang disangka oleh Meor Abdul Rahman. Orang kanannya iaitu Ali sahaja yang turun dengan maksud mengajar Meor Abdul Rahman.Mereka berlatih seperti orang berkelahi. Meor Abdul Rahman telah menggunakan pengetahuannya dalam Silat Seni Gayong, hingga menyebabkan Ali tewas. Ali telah mengadu hal tersebut kepada Sudin.

"Dia ni pendekar...kami sepak 3-4 orang tak boleh jatuh..." adu Ali kepada Sudin.

"Betul ke? Biar aku cuba pula..." tanya Sudin.

Mengetahui rahsia Meor Abdul Rahman, Sudin berhajat untuk bersemuka dengan Meor Abdul Rahman dan ingin menguji setinggi mana ilmu silat yang ada pada Meor Abdul Rahman. Oleh kerana keadaan gelanggang yang sempit, Meor Abdul Rahman mengambil sikap bertahan dahulu. Setiap pukulan Sudin sekadar dielak sahaja.Apabila dirasakan Sudin bersungguh-sungguh mahu mengalahkannya, maka Meor Abdul Rahman pun menggunakan kepakarannya dalam Silat Seni Gayong sehingga menyebabkan tunggang-langgang Sudin dikerjakannya. Sebaik melihat kejadian tersebut, anak-anak murid Sudin pun habis bertempiaran lari - lintang pukang menyelamatkan diri. Ketika Meor Abdul Rahman ingin menghentak Sudin yang tertiarap dengan tumit, anak-anak muridnya telah menjerit untuk meleraikan pergaduhan tersebut.

"Sudah! Sudah! Jangan pukul lagi. Kamu ni pendekar. Ini bukan tempat kamu untuk belajar. Kami punya pelajaran tak sampai macam kamu..."

Sudin lalu memulangkan semula wang pengeras Meor Abdul Rahman tetapi ditolak dengan baik oleh Meor Abdul Rahman. Sudin lalu bertanya kepada Meor Abdul Rahman mengapa beliau masih ingin berguru dengannya sedangkan beliau memiliki ilmu persilatan yang cukup tinggi. Meor Abdul Rahman mengatakan bahawa menurut pesanan Syed Zainal, datuknya, kalau beliau kalah dalam pertarungan, beliau bolehlah terus belajar silat daripada guru yang mengalahkannya. Tetapi jika beliau menang, beliau tidak perlu belajar lagi kerana beliau akan dikhatamkan oleh orang ghaib. Meor Abdul Rahman sebenarnya mencari mana-mana guru yang dapat mengkhatamkannya.

Meor Abdul Rahman semakin serasi dengan corak kehidupan di pekan Kuala Nerang. Walaupun tidak seperti di Taiping, beliau merasakan pemergiannya ke pekan itu memiliki satu hikmah besar dalam meneruskan cita-citanya memburu "orang ghaib" seperti yang diceritakan oleh datuknya.

Di pekan Kuala Nerang, Meor Abdul Rahman telah berkenalan dengan seorang perempuan tua berpakaian lusuh, yang menjual burung serindit. Apabila mengetahui perempuan tua tersebut berasal dari Menam, yang terletak dekat sempadan Siam, Meor Abdul Rahman mula mencari jalan bagaimana beliau boleh mengikut perempuan tua tersebut balik ke Menam. Secara senyap-senyap, tanpa pengetahuan kekandanya Hendon dan abang iparnya, Zainal Abidin, Meor Abdul Rahman dengan berbekalkan raifal dan sepucuk pistol milik abang iparnya, dan ditemani oleh Mata-mata Bakar bin Osman telah mengikuti perempuan tua yang dikenali dengan nama Tok Mek Jah itu pulang ke Menam.

Jarak perjalanan antara Menam dengan pekan Kuala Nerang adalah sangat jauh. Tidak ada sebarang pengangkutan kecuali berjalan kaki selama beberapa hari. Dari Kuala Nerang, mereka menempuh Padang Terap sebelum berhenti di Padang Sanai. Dari Padang Sanai mereka meneruskan perjalanan ke Kuak. Di Kuak, Meor Abdul Rahman menumpang di rumah ketua kampungnya iaitu Lenchon.

Selama dua hari Meor Abdul Rahman berada di Kuak. Makan minumnya diuruskan oleh Lenchon. Walaupun beliau sudah mula mempunyai ramai kenalan, namun selok-belok kehidupan di perkampungan Siam itu dirasakan masih asing. Suatu ketika, kerana sudah tidak tahan untuk membuang air besar(setelah ditahan selama dua hari), Meor Abdul Rahman pun meminta izin kepada Lenchon untuk pergi ke sungai bagi melepaskan hajatnya itu. Ketika beliau berada di atas sebatang titi untuk membuang air besar, tiba-tiba meluru berpuluh-puluh ekor babi hutan ke arah Meor Abdul Rahman. Meor Abdul Rahman telah disondol hingga terjatuh ke dalam sungai. Selepas memakan najis-najis yang terdapat di situ, babi-babi hutan tersebut pun melarikan diri ke dalam hutan.

Perjalanan Meor Abdul Rahman masih tidak berpenghujung. Cerita-cerita menarik tentang kehidupan di Menam semakin menyemarakkan minatnya untuk ke sana. Baginya, jauh perjalanan luas pandangan. Walaupun beliau sudah merasakan tentang azab dan sengsaranya ketika menempuhi perjalanan ke Kuak dari Padang Sanai dahulu, namun kini beliau bertekad untuk ke Menam pula.

Pertemuannya dengan Tok Choh di Kuak semakin membakar semangatnya untuk meneruskan perjalanan ke Menam. Empat hari empat malam berjalan kaki barulah sampai ke Menam. Untuk selama empat hari di Menam, Meor Abdul Rahman telah menjadi anak angkat kepada keluarga Tok Choh dan menginap di rumah Tok Mek Jah. Dinding rumah penduduk Menam termasuk dinding rumah Tok Mek Jah diperbuat daripada kulit-kulit binatang. Sewaktu di Menam, Meor Abdul Rahman bersama-sama dengan Bakar sering menghabiskan masa mereka dengan keluar memikat burung serindit kerana harganya ketika itu sangat mahal(seekor burung serindit boleh mencapai harga di antara $3-$5 seekor).

Setelah empat hari di Menam, Meor Abdul Rahman meminta diri untuk pulang ke Kuala Nerang untuk menemui abang iparnya Zainal Abidin.

Selepas beberapa hari di Kuala Nerang, Meor Abdul Rahman mengambil keputusan untuk pulang ke Taiping bagi menemui keluarganya. Beliau telah menceritakan segala pengalaman yang dilalui beliau kepada kekandanya Meor Abdul Aziz. Meor Abdul Aziz juga tertarik untuk ke sana.

Tanpa pengetahuan sesiapa termasuk abang iparnya Zainal Abidin di Kuala Nerang, Meor Abdul Rahman dan abangnya Meor Abdul Aziz telah pergi ke Menam. Kedatangan mereka ke Menam semula telah mengejutkan Tok Choh dan Tok Mek Jah. Di Menam mereka menghabiskan kebanyakan masa dengan keluar berburu binatang. Meor Abdul Rahman pernah bertanyakan kepada Tok Mek Jah berkenaan sebuah bukit yang terletak di dalam hutan Menam. Menurut Tok Mek Jah, tempat tersebut bernama Lam Goh. Meor Abdul Rahman bertanyakan Tok Mek Jah sama ada beliau boleh pergi ke kawasan bukit tersebut. Menurut Tok Mek Jah, kawasan bukit itu agak "keras" dan Tok Mek Jah keberatan untuk melepaskan Meor Abdul Rahman ke sana.

"Kamu tak boleh pergi ke sana. Di situ tempat kawalan pendekar. Kalau nak pergi juga, aku tak boleh hantar..."jelas Tok Mek Jah.

Ketika keluar berburu bersama-sama dengan enam orang rakannya di dalam hutan belantara di Menam(di sempadan antara Siam dan Tanah Melayu), sekonyong-konyong dengan takdir Tuhan hujan ribut telah turun disertai dengan kilat petir sabung-menyabung. Serentak dengan itu kawan-kawan beliau yang seramai enam orang tadi telah terpisah dengannya dan tidak kelihatan lagi.

Keadaan itu berlaku hingga hampir ke tengah hari. Setelah keadaan pulih seperti sediakala, Meor Abdul Rahman menyedari bahawa dirinya tinggal bersendirian sahaja di hutan belantara itu. Beliau lalu meneruskan perjalanannya dengan merayau-rayau tanpa mengetahui arah yang hendak dituju, sehinggalah ke petang hari. Dalam keadaan diri yang sangat letih serta kebingungan, beliau mengambil keputusan untuk berehat lalu terlelap di atas suatu batu hampar berwarna hitam selebar kira-kira satu rantai.

Dalam keadaan antara tidur dan jaga, tiba-tiba muncul bayang-bayang lembaga seorang manusia yang berpakaian persis seorang hulubalang Melayu zaman dahulu, dengan dipinggangnya tersisip sebilah keris. Lembaga tersebut lalu berkata,

"Kamu janganlah berasa bimbang dan takut. Kamu akan kami penuhkan lagi diri kamu dengan ilmu-ilmu pertahanan dalam Ilmu Kepahlawanan."

Dalam keadaan diri antara sedar dan tidak, Meor Abdul Rahman pun diajar dengan berbagai ilmu kependekaran zahir dan batin. Hang Tuah telah mencurahkan segala rahsia ilmu Silat Seni Gayong dan mempertahankan diri kepada beliau. Selepas beliau melalui pelbagai ujian dan cubaan, beliau telah dibawa ke sebatang anak sungai yang berdekatan dan dimandikan dengan tujuan mengkhatamkannya. Di sanalah Meor Abdul Rahman diamanahkan supaya ilmu yang telah dipelajarinya (Seni Gayong), diperkembangkan dengan seluas-luasnya di dalam negera ini dengan mengikut adat-istiadatnya yang tertentu. Pada saat-saat itu juga, lembaga itu memperkenalkan dirinya dengan mengatakan bahawa beliau ialah Datuk Laksamana Hang Tuah.

"Akulah Laksamana Hang Tuah, hulubalang Raja Melaka. Aku berkhalwat di sini. Aku penjaga di sini."

Hang Tuah akhirnya meminta Meor Abdul Rahman mengangakan mulut lalu, diludahkannya ke dalam mulut Meor Abdul Rahman, sebagai tanda sempurnalah sudah pengkhataman beliau.

Hang Tuah juga mendakwa bahawa Meor Abdul Rahman adalah orang yang paling gagah dan tiada orang lain yang dapat menewaskannya selagi ia patuh kepada pantang-larang tertentu.

"Kamu tidak akan dapat dikalahkan oleh sesiapapun asalkan kamu tidak derhaka kepada kedua orang tua dan kamu hendaklah menghormati mereka."

Hang Tuah telah mengarahkan Meor Abdul Rahman menghadap sultan yang memerintah negerinya(Perak) ketika itu untuk menyembahkan taat setia serta mengarahkan beliau meninggalkan tempat itu dengan segera menuju ke arah matahari naik.

Setelah tersedar daripada tidurnya, Meor Abdul Rahman merasakan terdapat suatu kelainan pada dirinya; beliau seolah-olah telah diresapi oleh kegagahan yang amat luar biasa.

VERSI KEDUA

Ketika Meor Abdul Rahman sedang duduk berzikir di atas sebuah batu hitam, tiba-tiba sekonyong-konyong muncul lima lembaga manusia yang lengkap berpakaian hulubalang zaman dahulu sambil masing-masing bersenjatakan sebilah keris. Salah satu daripada lembaga tersebut memperkenalkan dirinya sebagai "Datuk Laksamana Hang Tuah", hulubalang Raja Melaka yang termasyhur pada zaman dahulu. Hang Tuah telah berkata,

"Sekarang tibalah masanya untuk kamu dikhatamkan..."

Hang Tuah kemudian telah mengarahkan keempat-empat lembaga yang mengiringinya supaya menyerang Meor Abdul Rahman secara serentak. Meor Abdul Rahman telah berjuang bersungguh-sungguh menentang serangan ramai tersebut, biar pun ketika itu diri beliau tidak bersenjata langsung. Serangan yang datang dari pelbagai arah tersebut dihadapinya dengan gagah, dan berjaya dipatahkan satu demi satu. Akhirnya, keempat-empat lembaga tersebut berjaya ditewaskan oleh Meor Abdul Rahman, dan Meor Abdul Rahman berjaya menendang dan merampas satu daripada keris yang digunakan oleh lembaga-lembaga yang menyerangnya. Keris yang berada di dalam genggaman Meor Abdul Rahman khabarnya adalah keris Pendawa Lima yang menjadi miliknya sekarang dan keempat-empat lembaga tersebut dipercayai sebagai "Hang Jebat, Hang Kasturi, Hang Lekir dan Hang Lekiu". Hang Tuah kemudian meminta agar perlawanan diberhentikan, lalu menyuruh Meor Abdul Rahman mengangakan mulut. Hang Tuah kemudian meludah ke dalam mulut Meor Abdul Rahman sambil mengamanahkan ilmu silat yang telah dipelajarinya(Seni Gayong) diajar kepada keseluruhan insan dengan mengikut adat istiadat yang sejati, pada masa-masa yang tertentu. Hang Tuah juga meminta Meor Abdul Rahman menghadap raja yang memerintah negerinya untuk menyembahkan taat setia dan berbakti kepada sultan sebagaimana Hang Tuah berbakti kepada Raja Melaka. Hang Tuah juga mendakwa bahawa Meor Abdul Rahman adalah orang yang paling gagah dan tiada seorang pun yang dapat menewaskannya selagi beliau patuh kepada syarat-syarat yang tertentu. Hang Tuah kemudian menyuruh Meor Abdul Rahman meninggalkan tempat tersebut menuju ke arah matahari naik.

Selepas peristiwa pertemuannya dengan Hang Tuah di batu hitam, bertempat di suatu kawasan terpencil di sempadan Malaysia-Thai, Meor Abdul Rahman mendapati dirinya beroleh suatu kekuatan yang amat luar biasa. Misi pengembaraannya untuk mencari "orang ghaib" sepertimana yang pernah disebut oleh nendanya Syed Zainal sudah pun berakhir. Dalam perjalanan pulang ke Kuala Nerang, Meor Abdul Rahman telah berjumpa dengan gelanggang tomoi. Meor Abdul Rahman lalu bertanya kepada orang-orang Siam di situ,

"Apa nama permainan ni?"

"Kamu boleh main tomoi?" tanya orang-orang Siam di situ.

"Silat saya boleh. Tomoi saya tak tahu..." jawab Meor Abdul Rahman.

"Sama juga. Orang Siam panggil Tomoi, orang Melayu panggil silat. Hang kalau nak cuba, hang cubalah. Tapi kalau kena tendang patah gigi, patah tangan, hang jangan minta apa-apa!" kata orang Siam di situ.

Meor Abdul Rahman pun masuk ke gelanggang Tomoi dan bertarung dengan salah seorang jaguh tomoi tempatan. Dalam perlawanan tersebut, Meor Abdul Rahman telah menggunakan kepandaiannya dalam Silat Seni Gayong, sehingga menyebabkan juara tomoi tersebut tunggang-langgang dikerjakan oleh Meor Abdul Rahman.

"Hang ni pendekar besar. Aku tak boleh lawan hang. Hang gagah betul. Hang ni orang pendekar." kata juara tomoi tersebut sambil meminta perlawanan tersebut dihentikan.

Kini Meor Abdul Rahman berdepan pula dengan tugas lebih mencabar iaitu menghadap raja yang memerintah di negerinya (Perak) sebagai memenuhi amanat Tuah.

Tanpa membocorkan rahsia pertemuannya dengan Hang Tuah di batu hitam itu, akhirnya Meor Abdul Rahman bergegas pulang ke Taiping. Sebelum itu beliau singgah sebentar di rumah kekandanya di Kuala Nerang. Beliau tetap merahsiakan apa yang telah dialaminya daripada pengetahuan kedua-dua ibu bapanya. Sebagai mematuhi amanat di dalam mimpinya, beliau telah meminta izin daripada bondanya Sharifah Aluyah untuk menghadap DYMM Paduka Seri Sultan Perak ketika itu iaitu Almarhum Sultan Alang Iskandar. Sharifah Aluyah menurut ceritanya pernah dipinang oleh Sultan Alang Iskandar suatu ketika dahulu.

Beliau ditemani beberapa orang rakannya (yang menjadi pegawai kerajaan) berbasikal beramai-ramai menuju ke istana. Ketika tiba di istana, Meor Abdul Rahman telah diberitahu bahawa Sultan Alang Iskandar telah berangkat ke Manong menghadiri suatu majlis keramaian. Meor Abdul Rahman dan rakan-rakannya pun bergegas ke Manong.

Untuk menghadap sultan bukannya tugas yang mudah. Beberapa kali Meor Abdul Rahman dihalang oleh Datuk Seri Nara Diraja. Pada ketika itu baginda sultan tengah sibuk kerana sedang bermain mahjong. Setelah puas didesak akhirnya Datuk Seri Nara Diraja membenarkan Meor Abdul Rahman bertemu dengan Sultan,

"Kamu nak jumpa, kamu pergilah jumpa. Tapi kalau kamu kena sebat, itu kamu punya pasal..."kata Datuk Seri Nara Diraja mengingatkan Meor Abdul Rahman tentang baginda Sultan yang terkenal bengis dan garang. Lalu dijawab oleh Meor Abdul Rahman,

"Kena sebat pun tak apa..."

"Kamu nak apa?" titah Sultan Alang Iskandar sebaik sahaja Meor Abdul Rahman menghadap.

"Tuanku, patiklah orang yang paling gagah sekali di negeri tuanku." sembah Meor Abdul Rahman kepada baginda Sultan.

"Hah! Hah! Apa kamu kata? Kamu nak melawak dengan aku ya? Kamu tahu aku siapa? Kamu nak kena sebat?" Baginda Sultan kembali bertitah sebaik sahaja mendengar kata-kata Meor Abdul Rahman, yang dirasakan seperti hendak mempersendakan baginda.

"Tahu tuanku. Tuanku Raja Perak, raja patik. Tapi kalau tuanku tak percaya, patik boleh buktikan." ujar Meor Abdul Rahman pula.

"Pergi angkat Puteh Lawak!" titah Sultan.

Di hadapan Sultan, beliau telah menunjukkan kegagahan beliau dengan mengangkat seorang yang berbadan besar(Puteh Lawak) dengan menggunakan sebelah tangan sahaja. Puteh Lawak telah dijulang dan diputar-putarkan sebelum dicampak.

"Megah sungguh kamu ni." titah baginda Sultan selepas menyaksikan peristiwa tersebut.

Selepas peristiwa itu, baginda Sultan telah memerintahkan Meor Abdul Rahman agar menghadap baginda sekali lagi iaitu bertempat di Istana Bukit Chandan, Kuala Kangsar. Di sana Meor Abdul Rahman telah menunjukkan kebolehannya membengkokkan paku sepanjang enam inci, membengkokkan besi dengan leher, berlawan tarik tali dengan 50 orang lelaki(25 di kanan, dan 25 di kiri), mematahkan wang syiling perak dengan menggunakan jari, badan beliau digelek dengan kereta Bentley milik Sultan dan beliau juga berjaya memutuskan rantai pengikat kaki gajah. Semua ujian tersebut dijalankan pada waktu malam. Sultan Alang Iskandar masih lagi belum berpuas hati. Pada keesokan harinya baginda telah memerintahkan Meor Abdul Rahman mengangkat selaras meriam penabur yang terbesar di istana. Atas kejayaannya itu, baginda Sultan telah menggelarnya "Panglima Sendo Perak" atau "Orang Kuat Perak".

Sejak hari itu beliau dikenali sebagai "Rahman Sendo". Baginda juga berkenan mengambil beliau sebagai anak angkat dan mulai saat itu tinggallah Meor Abdul Rahman di Istana Mercu, Kuala Kangsar. Meor Abdul Rahman hanya kembali semula ke kampungnya(Kampung Pokok Assam) setelah Sultan Alang Iskandar mangkat pada tahun 1938. Beliau telah dinasihatkan oleh ayahanda saudaranya, Ngah Majid yang menjawat jawatan Panglima Perang Kiri, Perak, supaya pulang semula ke Kampung Pokok Assam, untuk mengelakkan diri beliau dianiayai oleh pembesar negeri yang cemburu kepada beliau.(Setengah bahagian daripada wang syiling perak 50 sen ini disimpan oleh Cikgu Siti Kalsom manakala setengah bahagian yang lain disimpan oleh waris Almarhum Sultan Idris Syah. Wang syiling ini kelihatan seperti telah disiat kepada dua bahagian.)

Tidak berapa lama setelah keluar dari istana, Meor Abdul Rahman tekah mendirikan rumah tangga dengan Kalsom binti Hj. Kechik, seorang anak tempatan Kedah yang juga menjadi adik angkat kekandanya, Hendon. Setelah berumahtangga, Meor Abdul Rahman dan isterinya menetap di rumah kekandanya, Hendon di Kuala Nerang.

Pada penghujung tahun 1938, bersama Zainal Abidin(Bidin) sepupunya, beliau telah berangkat ke Singapura mencuba nasib untuk mencari pekerjaan. Beliau bekerja di Naval Base yang baru sahaja dibuka ketika itu. Oleh kerana beliau lulusan daripada Government Trade School, Meor Abdul Rahman telah diterima bekerja sebagai tukang kimpal manakala Zainal Abidin sebagai mekanik mesin. Setelah enam bulan bekerja di Naval Base, Meor Abdul Rahman telah mendapat pekerjaan di Royal Signal Corps sebagai seorang mekanik. Di Gillman Barrack, Royal Signal Corps, beliau turut menjadi Guru Kombat(Combat Instructor) yang mengajar ahli-ahli Royal Signal Corps tentera British, yang ketika itu di bawah Pegawai Memerintah Lt. Kol. Pope.

Pada pertengahan tahun 1941, Meor Abdul Rahman pulang ke Kota Sarang Semut untuk menghantar isterinya yang sedang sarat mengandung anak mereka yang pertama. Dalam perjalanan pulang ke Singapura, Meor Abdul Rahman singgah di Kg. Pokok Assam untuk melawat kedua-dua orang tuanya. Semasa menziarahi kekanda sepupunya, Nuteh Alang Abdul Rahman, beliau telah terpikat dengan anak perempuan Nuteh, Faridah(Anin). Beliau telah mendirikan rumahtangga dengan Faridah tidak lama selepas itu.

Selepas berkahwin, Meor Abdul Rahman telah membawa isteri keduanya ke Singapura. Mereka menyewa sebuah bilik di Bushi Park. Dua bulan kemudian mereka disertai pula oleh isteri pertama Meor Abdul Rahman bersama anak sulung mereka Fadhilah. Tidak berapa lama kemudian, mereka sekeluarga berpindah ke Raden Mas dan menyewa sebuah rumah di situ. Lebih kurang sebulan di Raden Mas, Perang Dunia Kedua pun meletus di Singapura.

Pada 15 Februari 1942 Singapura telah jatuh ke tangan tentera Jepun. Meor Abdul Rahman telah mendapat arahan daripada Lt.Kol. Pope supaya menyelamatkan diri dari pulau Singapura.

"You better escape from Singapore, say Fort Canning falls to the Japs.." kata Lt. Kol. Pope.

Meor Abdul Rahman meninggalkan pulau Singapura hanya setelah diarahkan berbuat demikian oleh pegawai atasannya. Kerana keberaniannya itulah beliau dianugerahkan pingat King George VI daripada kerajaan British pada tahun 1947.

Dalam suasana huru-hara, Meor Abdul Rahman sekeluarga telah berpindah dari Raden Mas ke Batu 5 1/2 Pasir Panjang. Di situ terdapat sebuah jeti yang digunakan oleh nelayan untuk memunggah hasil tangkapan mereka ke darat. Meor Abdul Rahman berjaya mendapatkan sebuah perahu yang ditinggalkan di jeti tersebut. Walaupun tidak pandai berperahu, Meor Abdul Rahman atas daya usahanya sendiri telah mengemudi perahu tersebut. Beliau sekeluarga terpaksa mengharungi lautan luas di perairan Singapura yang bergelombang besar dan berapi-api kerana terbakar akibat tumpahan minyak. Dalam suasana yang sangat mencemaskan itu, mereka terpaksa pula berhadapan dengan ancaman bom yang digugurkan daripada kapal terbang Jepun.

Selepas sehari berkayuh akhirnya beliau dan keluarga beliau mendarat di sebuah pulau yang kelihatannya agak selamat daripada hujan peluru musuh. Di Pulau Sudong, Meor Abdul Rahman telah disambut oleh seorang penduduk pulau yang bernama Naning. Naning telah memaklumkan syarat untuk orang luar yang ingin menumpang di pulau tersebut, iaitu bertarung dengan seorang jaguh Pulau Sudong, yang bernama Wak Kusang. Wak Kusang berkulit gelap,bertubuh pendek tetapi tegap. Beliau mempunyai lengan sebesar paha orang dewasa. Penduduk Pulau Sudong mula keluar beramai-ramai untuk menyaksikan pertarungan tersebut. Mereka telah memukul gendang sambil bersorak-sorai seolah-olah menyaksikan suatu pesta pula. Dalam keadaan diri yang sangat keletihan setelah sehari suntuk mengharungi lautan, Meor Abdul Rahman terpaksa pula berlawan dengan pendekar Pulau Sudong bagi memenuhi tuntutan syarat jika ingin menumpang di pulau tersebut. Sebelum pertarungan bermula, beliau terlebih dahulu meminta pandangan ahli keluarga beliau. Nampaknya beliau sudah tidak ada pilihan lain melainkan terpaksa menghadapi Wak Kusang. Pertarungan antara Wak Kusang dengan Meor Abdul Rahman berlangsung di kawasan tanah perkuburan, kerana penduduk pulau membina rumah bertiang tinggi di tepi pantai, manakala bahagian tengah pulau dikhaskan sebagai tanah perkuburan. Pertarungan tersebut berlangsung dalam suasana yang sangat tegang dan hebat. Dengan berkat ilmu Silat Seni Gayongnya, maka di akhir pertarungan, Wak Kusang telah dihempas oleh Meor Abdul Rahman. Darah mula mengalir daripada kepala Wak Kusang kerana kepala beliau telah terhempas ke batu nesan kubur di situ. Kemenangan Meor Abdul Rahman telah disambut dengan perasaan gembira oleh ahli keluarga beliau. Penduduk pulau pula telah bersorak gembira seolah-olah menyaksikan suatu perlawanan sabung haiwan.

Pada suatu malam, lebih kurang satu minggu beliau berada di Pulau Sudong, Meor Abdul Rahman telah bermimpi didatangi satu lembaga yang memberi amaran kepadanya iaitu suatu bahaya akan menimpa penduduk Pulau Sudong. Lembaga tersebut menyuruh Meor Abdul Rahman berusaha menghalang bahaya itu dan ia(lembaga itu) berjanji akan membantu beliau.Pada keesokan harinya iaitu pagi tanggal 17 Februari 1942, penduduk Pulau Sudong telah mendapat khabar bahawa tentera Jepun akan mendarat. Orang-orang yang berada di Pulau sudong menjadi gempar. Berita tentang pendaratan tentera Jepun telah membimbangkan penduduk pulau kerana mereka banyak mendengar berita tentang kekejaman tentera Jepun. Seorang nelayan dari pulau berdekatan datang ke Pulau Sudong memberitahu anak dan isterinya telah dirampas oleh tentera Jepun dan dibawa naik ke atas kapal perang mereka. Terdapat beratus-ratus kapal perang Jepun yang berlabuh di hadapan Pulau Bukum. Berita ini telah menggemparkan penduduk Pulau Sudong. Masing-masing menjadi begitu khuatir dan bimbang, lebih-lebih lagi kepada ibu bapa yang mempunyai anak-anak gadis. Penghulu dan penduduk pulau telah berkumpul dan mula membincangkan soal keselamatan anak-anak gadis mereka yang berada dalam keadaan bahaya. Berbagai-bagai pandangan dikemukakan. Penghulu Pulau Sudong mencadangkan supaya dipindahkan sahaja semua perempuan-perempuan muda ke Pulau Senang atau ke Pulau Pawai sementara yang lain mencadangkan supaya perempuan-perempuan muda disorokkan ke dalam hutan. Yang lebih berani pula menyuruh supaya menentang sahaja orang-orang Jepun yang ingin merosakkan anak-anak gadis pulau itu, serta bermacam-macam lagi cadangan. Setelah keadaan menjadi semakin buntu, Meor Abdul Rahman pun memberikan pandangan beliau. Orang-orang pulau memang menaruh harapan kepada beliau kerana mereka mengetahui Meor Abdul Rahman pernah menewaskan jaguh Pulau Sudong, iaitu Wak Kusang.

"Saya ada satu ilmu yang guru saya bagi. Ilmu ini belum pernah dicuba, tetapi kita boleh cuba...syaratnya kena masuk Gayong dahulu..."kata Meor Abdul Rahman.

Penduduk Pulau Sudong kemudian diarah untuk mengisikan air ke dalam tempayan. Mereka bertanyakan Meor Abdul Rahman di mana mereka boleh mendapatkan air tawar kerana pada kebiasaannya air tawar diperoleh dari Pulau Senang. Meor Abdul Rahman lalu berdoa memohon supaya diturunkan hujan. Dengan izin Allah, tidak berapa lama kemudian langit pun mendung dan hujan mulai turun. Orang-orang kampung lalu mengisikan tempayan dengan air hujan. Setelah air tempayan itu dibacakan doa dan ayat-ayat Al-Quran, Meor Abdul Rahman pun menjiruskan/memperlimaukan tujuh orang pemuda yang sanggup menentang kemasukan tentera Jepun.Tujuh pemuda tersebut terdiri daripada Naning, Mat Resad, Ahmad Puah, Kekeh, Mustapa, Bendol dan Wak Kusang. Itulah detik permulaan Meor Abdul Rahman memperkenalkan ilmu Silat Seni Gayong serta adat istiadatnya kepada orang ramai yang berlaku pada kira-kira jam 11.00 pagi 17 Februari 1942 di rumah penghulu Pulau Sudong.

Pada waktu itu laut kelihatan dipenuhi api yang menjulang. Pulau Bukum kelihatan telah terbakar. Penduduk Pulau Sudong kemudian diminta mengumpulkan periuk belanga dari tiap-tiap rumah. Buntut periuk tersebut kemudian dikikis untuk diambil arangnya. Ada periuk yang pecah akibat terlalu kuat dikikis. Selepas itu arang tersebut dicampurkan dengan minyak kelapa dan dibancuh seperti membancuh simen. Meor Abdul Rahman kemudiannya mengumpulkan semua perempuan yang berada di Pulau Sudong. Campuran arang dan minyak kelapa itu pun disuruh sapu ke muka dan bahagian-bahagian yang terdedah kaum perempuan. Tepung gandum pula diletak dicelah-celah rambut supaya rambut kelihatan seperti telah beruban. Perempuan-perempuan muda kemudian disuruh masuk ke dalam rumah Meor Abdul Rahman(kira-kira seramai 200 orang). Meor Abdul Rahman kemudian meminta beras kunyit. Setelah dibacakan doa tertentu, beras kunyit tersebut diserahkan kepada Naning. Naning kemudian mengetuai enam lagi rakannya pun mula bergerak mengikut gerak hati yang dipimpin oleh semangat beras kunyit tersebut. Apabila sampai di tepi pantai, Meor Abdul Rahman menyuruh Naning menabur beras kunyit ke laut dan mengarahkan Naning dan rakan-rakannya meraba-raba(menggagau) di dalam air. Sebanyak tujuh bilah keris tanpa hulu dan tanpa sarung diperoleh dari dalam air laut di gigi pantai tersebut. Meor Abdul Rahman mengarahkan Naning dan rakan-rakannya membalut bahagian hulu keris dengan kain layar buruk serta sedikit kain kuning. Keris-keris tersebut lalu disorokkan dicelah dinding atap rumah Meor Abdul Rahman. Meor Abdul Rahman lalu bertanya kepada ketujuh-tujuh pemuda tadi apakah yang akan mereka lakukan sekiranya anak isteri mereka dirampas oleh tentera Jepun.

Mereka menjawab, "Kita bunuh. Jika Cikgu suruh bunuh, kami bunuh..."

Seorang daripada penghulu-penghulu pulau telah menyuarakan rasa kebimbangannya, takut-takut nanti jika dibunuh tentera Jepun tersebut, Pulau Sudong akan menjadi padang jarak, padang terkukur akibat serangan balas daripada tentera Jepun yang lain.

Ketujuh-tujuh mereka lalu menjawab,"Kami lebih rela mati syahid daripada hidup dayus..."

Keadaan ini telah membuktikan bahawa ketujuh-tujuh lelaki tersebut telah naik semangat keberanian. Dari tujuh orang murid lelaki pertama Gayong ini, hanya empat orang murid sahaja yang berani menawarkan diri menjadi pengawal di rumah Meor Abdul Rahman. Perempuan-perempuan tua pula disuruh mengusutmasaikan rambut dan ditempatkan di bawah pokok kelapa yang terdapat di pesisiran pantai Pulau Sudong.

Tidak berapa lama kemudian, tentera Jepun pun tibalah dengan kapal pendarat tenteranya. Seperti kebiasaan, mereka melepaskan beberapa das tembakan pistol ke udara untuk memanggil orang-orang kampung agar mengangkat mereka ke darat. Sebaik sahaja mereka mendarat, mereka melihat hanya perempuan-perempuan tua sahaja yang kelihatan. Mulut mereka becok merungut-rungut kerana belum berjumpa wanita muda di pulau tersebut. Tentera Jepun tersebut terus mencari di sekitar pulau. Tidak lama kemudian,tentera Jepun itu sampailah ke rumah Meor Abdul Rahman. Tindakan pemuda-pemuda kampung yang asyik memandang ke arah rumah Meor Abdul Rahman telah mencurigakan pihak tentera Jepun. Mereka pun terus naik ke atas rumah Meor Abdul Rahman. Meor Abdul Rahman yang berdiri di muka pintu pun terus membaca beberapa potong ayat Al-Quran sambil terus berdoa.

"Yaasiin. Walqur'an nil hakim...Ya Allah Ya Tuhanku..."

Sebaik sahaja daun pintu ditolak, tentera Jepun menjadi begitu terkejut dan ketakutan melihat betapa hodohnya perempuan-perempuan yang berada di dalam rumah Meor Abdul Rahman.Sentuh pun mereka tidak mahu.Askar-askar Jepun tersebut menjadi gempar ketakutan sambil menjerit-jerit dalam bahasa Jepun,

"Korahh...korahh...korahh..."

Tentera Jepun pun berlalu dari rumah Meor Abdul Rahman. Sebaik sahaja tentera Jepun berundur dari rumah Meor Abdul Rahman, mereka telah melihat penduduk kampung yang asyik memerhatikan ke arah sebuah tongkang Cina. Mereka nampak seorang lelaki Cina tua sedang menimba air laut dari geladak tongkangnya. Tentera Jepun pun terus pergi mendapatkan tongkang tersebut. Setelah memeriksanya, mereka lalu mengesyaki sesuatu. Tentera Jepun lalu menolak papan besar yang menutup lantai tongkang tersebut. Sebaik sahaja papan penutup tersebut ditolak, kelihatanlah ramai anak-anak gadis Cina di dalamnya. Lelaki Cina tua tersebut telah ditolak ke dalam air laut dan ditembak sehingga mati. Anak-anak gadis Cina tersebut pula telah diangkut ke dalam kapal perang mereka. Di atas kapal tersebut, anak-anak gadis Cina tersebut telah diperkosa beramai-ramai. Jerit pekik mereka dikatakan kedengaran sehingga ke Pulau Sudong.

Selepas tentera Jepun hilang daripada pandangan, maka terselamatlah perempuan-perempuan di Pulau Sudong. Selepas peristiwa tersebut, Meor Abdul Rahman lalu mengarahkan ketujuh-tujuh bilah keris tanpa hulu tersebut dicampak kembali ke laut. Pada awalnya mereka agak keberatan untuk membuangnya, kerana mereka berhasrat untuk menyimpannya kerana percaya keris-keris tersebut membawa tuah.Apabila ditanya oleh Meor Abdul Rahman sama ada mereka telah mengembalikan semula keris tersebut ke laut, mereka berbohong dan mengatakan telah membuangnya.

"Kalau dah buang, macam mana bunyinya?" tanya Meor Abdul Rahman.

"Bunyinya pelecup, pelecup, pelecup..." jawab mereka beramai-ramai.

"Pelecup kepala hotak kamu! Sudah, pergi buang segera!" bentak Meor Abdul Rahman.

Setelah didesak oleh Meor Abdul Rahman, mereka pun mencampakkan keris-keris tersebut ke dalam laut, di tempat di mana keris tersebut ditemui. Menurut Meor Abdul Rahman, jika keris tersebut tidak dikembalikan semula ke laut, dikhuatiri suatu perkara buruk akan berlaku, seperti kedatangan ribut dan sebagainya. Dengan takdir Allah, maka pada hari ketiga daripada berlakunya peristiwa itu, timbullah seekor buaya putih di tempat di mana keris-keris tersebut dicampakkan

Dua minggu kemudiannya, Meor Abdul Rahman dan keluarganya pun meninggalkan Pulau sudong untuk pulang ke kampungnya di Taiping, Perak. Penduduk-penduduk pulau itu dengan sedih telah keluar beramai-ramai mengucapkan selamat jalan kepada beliau sekeluarga. Ketika perahu yang dinaiki oleh beliau perlahan-lahan meluncur, penduduk Pulau Sudong pun berpantun, yang berbunyi:

Pulau Sudong tanahnya lembah,
Tanam senduduk bercabang dua;
Pulau Sudong tanahnya bertuah,
Dagang menumpang sehari dua.

Lalu dijawab oleh beliau:

Pulau Sudong tanah sakti,
Sayang ketapang bercabang dua;
Hikmat Gayong meninggalkan bakti,
Memimpin wanita menempuh bahaya.

Meor Abdul Rahman bersama kedua-dua isterinya, anak sulungnya dan ahli keluarganya yang lain berangkat pulang ke Taiping dengan menumpang sebuah kereta api barang. Turut berada di dalam gerabak kereta api tersebut ialah askar-askar Jepun yang ingin bergerak ke Utara.

Pada tahun 1943, Meor Abdul Rahman telah ditangkap dan dipenjarakan oleh pemerintah tentera Jepun kerana beliau telah membunuh seorang askar Jepun yang cuba mengganggu (cuba memperkosa) isteri pertama Meor Abdul Rahman. Sewaktu dibawa keluar dari penjara untuk menjalani hukuman mati iaitu hukuman gantung, Meor Abdul Rahman dengan penuh berani dan nekad telah melawan dan berjaya menumpaskan pengawal-pengawal Jepun yang bersenjata api dan pedang samurai. Dengan berkat ilmu Silat Seni Gayong, perut askar Jepun yang mengawalnya dirodok dengan hujung jejari tangan hingga terburai isi perut. Walaupun tidak berjaya melepaskan diri secara total, tindakannya ini dengan kuasa Allah telah menyebabkan beliau dibebaskan secara bersyarat (atas nasihat jurubahasa Jepun yang berbangsa Melayu). Tidak lama kemudian, Meor Abdul Rahman telah dipaksa menjadi seorang polis Jepun(Kempeitai). Seperti askar Jepun yang lain, kepala beliau telah dibotakkan dan diberikan seragam polis Jepun. Semasa bertugas sebagai polis Jepun, beliau pernah ditugaskan ditugaskan di Ipoh, Perak dan Meor Abdul Rahman pernah beberapa kali menewaskan beberapa orang ketua PKM yang terkenal handal dan kebal.

Apabila tamat pemerintahan Jepun iaitu sekitar tahun 1945, Meor Abdul Rahman kembali semula ke Singapura. Tidak berapa lama di Singapura, beliau telah dipelawa untuk menjadi Penghulu Besar di Pulau Sudong. Sejak beliau menjadi Penghulu Besar di Pulau Sudong, maka pulau itu pun menjadi pusat Silat Seni Gayong. Dari Pulau Sudong inilah Silat Seni Gayong berkembang, sehingga merebak ke pulau-pulau lain seperti Pulau Seking, Pulau Bukum dan sebagainya.

Apabila berita tentang kehebatan Silat Seni Gayong sampai ke pengetahuan orang-orang di kepulauan Indonesia, mereka telah menghantar seorang wakil mereka yang bernama Wak Simong, untuk menjemput Meor Abdul Rahman mengembangkan Silat Seni Gayong di sana. Kebetulan pula pada waktu itu penduduk di sana sedang diancam oleh lanun. Meor Abdul Rahman pergi ke Pulau Terong dengan empat orang muridnya iaitu Naning, Mersad, Bendol(penghulu Pulau Sudong selepas Meor Abdul Rahman) dan seorang lagi yang tidak dapat dipastikan namanya. Maka Silat Seni Gayong pun berkembanglah dengan pesat di Pulau Terong, Pulau Geranting, dan seterusnya beberapa pulau yang lain, termasuklah di kepulauan Riau.

Dalam tahun 1947, kerajaan British telah menawarkan Meor Abdul Rahman jawatan sebagai pegawai dalam Jabatan Keselamatan Dalam Negeri Singapura. Ketua Polis Singapura telah mendapat tahu rahsia kehebatan Mahaguru Meor Abdul Rahman sewaktu beliau berkhidmat sebagai Guru Kombat di Gillman Barrack. Setelah empat bulan, beliau memohon dipindahkan ke Jabatan Siasatan Jenayah(CID). Permohonan beliau diluluskan dan beliau telah ditempatkan di Bahagian Merinyu Timbangan dan ditugaskan menyiasat sebarang penipuan dalam timbangan. Tidak lama kemudian beliau ditugaskan pula di bahagian kepolisan yakni di Balai Polis Central, Singapura sebagai seorang pegawai berpangkat Sarjan.

Pada tahun 1947 juga, atas jasa-jasa beliau menentang keganasan tentera Jepun, beliau telah dikurniakan pingat keberanian King George VI oleh kerajaan Inggeris. Di sekitar tahun ini juga beliau giat mengembangkan ilmu Silat Seni Gayong di tanah besar Singapura. Menjelang tahun 1948, jumlah anak murid Gayong sudah mencapai 100,000 orang, dengan 50,000 daripadanya adalah dari kepulauan Indonesia.

Dalam tahun 1957, Sultan Kedah yang ketika itu DYMM Almarhum Sultan Badlishah telah mewakilkan Tengku Kassim yang juga bergelar Tengku Laksamana Kedah menjemput Meor Abdul Rahman serta rombongan Silat Seni Gayong Singapura datang ke negeri Kedah, seterusnya mengadakan persembahan silat di Kelab Sukan Sultan Abdul Hamid.Tujuannya ialah untuk memperkenalkan Silat Seni Gayong kepada rakyat Kedah agar dapat dipelajari. Di Kedah, Meor Abdul Rahman telah berunding dengan Sultan Kedah tentang permintaan baginda Sultan supaya Seni Gayong diajarkan kepada rakyat Kedah. Beliau telah bertanya kepada Sultan Badlishah mengapa beliau dipilih untuk mengembangkan silatnya di Kedah sedangkan di Kedah terdapat ramai pendekar silat. Baginda Sultan telah bertitah,

"Adik Kassim yang desak kerana main(silat) dengan Siam tak sampai dua minit dah kalah. Beta dengar Cikgu pernah kalahkan orang-orang Siam dan tangkap sehingga terjelir lidah..."

Pada awalnya Meor Abdul Rahman berasa keberatan untuk mengembangkan Silat Seni Gayong di Kedah kerana menghormati pendekar-pendekar silat yang telah sedia ada di Kedah. Walaupun beliau telah mengemukakan pelbagai alasan, akhirnya beliau terpaksa menurut kemahuan Sultan apabila baginda menghantar anggota Polis untuk menjemput Meor Abdul Rahman mengajar di Kedah. Baginda telah bertanya kepada Meor Abdul Rahman tentang rahsia berjalan di atas bara api yang baginda saksikan sendiri dalam demonstrasi di Kelab Sukan Sultan Abdul Hamid.

Dalam tahun 1959, Meor Abdul Rahman bertemu dengan Allahyarham Dato’ Onn Jaafar di Alexandra,Singapura. Sebelum daripada itu, Meor Abdul Rahman telah mendapat isyarat daripada bapanya, Daing Uda Mohd.Hashim menyuruh Meor Abdul Rahman mencari seorang murid yang tua, yang keningnya telah putih. Menurut Daing Uda Mohd.Hashim yang sedang "keturun tok nenek"(diresapi semangat ghaib pahlawan dahulu kala/didatangi rohaniah nenek moyang) ketika itu, orang itulah yang boleh merebakkan Gayong. Orang tersebut tinggal di seberang Tambak Johor. Sejak dari itu, Meor Abdul Rahman mula mencari orang yang dimaksudkan. Pada masa yang sama Dato' Onn juga mendapat firasat untuk mencari Meor Abdul Rahman. Dalam pertemuan tersebut, Dato' Onn telah berkata,

"Jika betul awak keturunan Raja Bugis, cuba tukarkan bunga melur ini kepada benda lain..."

Meor Abdul Rahman pun membaca sepotong doa lalu dihembuskan kepada bunga melur tersebut. Dengan takdir Allah, bunga tersebut telah bertukar menjadi batu akik. Dato’ Onn pun melamar untuk menjadi murid Gayong dan lamarannya telah diterima oleh Meor Abdul Rahman. Atas nasihat dan usaha Dato’ Onn, Silat Seni Gayong pun didaftarkan di Johor Bahru dan dikenali sebagai Pertubuhan Silat Seni Gayong (No. Pendaftaran 361/tahun 1962, Johor Bahru). Dato’ Onn dilantik sebagai Penasihat dan beliau sendiri menjadi Pengerusi. Dengan terdaftarnya Silat Seni Gayong, maka aktivitinya dapat dijalankan dengan lebih bersistematik dan efektif. Dari Singapura, Silat Seni Gayong telah bertapak di Johor. Di Johor Bahru, terletak pejabat Gayong iaitu di Jalan Yahya Awal, iaitu di rumah Cikgu Ibrahim. Ahli jawatan kuasa pusat ketika itu terdiri daripada Cikgu Ibrahim, Hajjah Asmah, Cikgu Kadir(ayahanda Cikgu Abd.Rahman) dan beberapa orang ahli jawatankuasa yang lain. Gelanggang latihan silat yang terawal di Johor ialah di Jalan Puteri, iaitu di kediaman Dato' Onn Jaafar. Antara murid-murid Gayong Johor yang awal ialah anak-anak Dato' Onn sendiri iaitu antaranya, Fuzi(berkahwin dengan Jeneral Ghazali Mohd.Seth) dan Tun Hussein Onn sendiri(Perdana Menteri Malaysia yang Ketiga).

Dalam tahun 1961, Meor Abdul Rahman bersara dari jawatan sebagai mata-mata gelap dan terus menceburkan dirinya dalam perniagaan. Segala aktiviti Gayong beliau jalankan di tempat kediamannya di Lorong Fatimah, Woodlands, Singapura. Pada sekitar tahun 1960, Mahaguru Meor Abdul Rahman telah bertemu dengan Pendita Za'ba di Singapura. Pendita Za'ba adalah berketurunan Bugis. Beliau telah diminta oleh Mahaguru Meor Abdul Rahman untuk melukis lambang Gayong iaitu yang terdiri daripada gambar seekor naga, sempena peristiwa kelahiran beliau yang berkembarkan seekor ular yang telah bertukar menjadi naga. Dengan bantuan Cikgu Nor Aidil, sijil Gayong yang berasaskan lambang naga satu ini kemudian direka bentuk.

ada awal tahun 1960-an(sekitar tahun 1963), Tony Razman(bintang filem) bersama-sama Harun telah pergi ke Singapura untuk menemui Mahaguru Meor Abdul Rahman. Mereka telah memohon kepada Meor Abdul Rahman agar memperturunkan pelajaran Gayong kepada sekumpulan murid di Selangor. Mahaguru Meor Abdul Rahman telah memperkenankan permintaan mereka. Dengan menaiki sebuah kereta, Mahaguru Meor Abdul Rahman pun bergerak naik ke Selangor dari Singapura. Ketika Mahaguru Meor Abdul Rahman sedang mengajar silat di Chow Kit, datang beberapa orang samseng yang diketuai oleh Mat Lodeh bersama-sama dengan Hasyim Teksi dan beberapa orang rakannya yang lain. Mat Lodeh lalu memperkenalkan diri mereka,

"Cikgu, kami semua ni guru silat. Saya Mat Lodeh. Ni Hashim Teksi..."

Lalu dijawab oleh Mahaguru Meor Abdul Rahman,

"Kalau nak cerita pasal silat, baik engkau lima orang balik..."

Apabila menyedari gertakan mereka tidak berhasil, maka samseng-samseng tersebut pun berlalu dari situ. Tidak berapa lama kemudian, tiba sebuah lori yang dipenuhi dengan samseng-samseng lain. Begitu pun, Mahaguru Meor Abdul Rahman tidak berganjak dari tempatnya. Dengan bersenjatakan kapak, Mahaguru Meor Abdul Rahman telah memberi amaran kepada samseng-samseng tersebut,

"Balik!!!Sebelum aku mengamuk..."

Menyedari amukan Mahaguru Meor Abdul Rahman boleh mengakibatkan banyak kemalangan jiwa, maka samseng-samseng tersebut sekali lagi terpaksa berlalu pergi. Beberapa hari kemudian, datang pula beberapa orang ketua samseng menemui Mahaguru Meor Abdul Rahman. Samseng-samseng tersebut dengan lagaknya memberitahu Mahaguru Meor Abdul Rahman bahawa mereka boleh menumbangkan gajah dengan tumbukan mereka. Lalu dijawab oleh Mahaguru Meor Abdul Rahman,

"Hah! Marilah tumbuk Meor Rahman pula..."

Apabila terasa diri mereka diperkecilkan, samseng-samseng tersebut tanpa berfikir panjang terus menyerang Mahaguru Meor Abdul Rahman. Serangan-serangan daripada samseng-samseng tersebut mudah sahaja dipatahkan oleh Mahaguru Meor Abdul Rahman. Akhirnya, samseng-samseng tersebut mengaku kalah dan meminta maaf kepada beliau. Samseng-samseng tersebut telah meminta untuk menjadi murid Mahaguru Meor Abdul Rahman pula.

Berita kehebatan Mahaguru Meor Abdul Rahman menumbangkan kepala samseng di Kuala Lumpur telah tersebar dengan cepat. Tidak lama kemudian, Mohd.Razali Salleh(kemudian menjadi Setiausaha PSSGM) telah tiba di tempat kejadian dengan menaiki motosikal jenis Lambretta. Roda motosikalnya hampir-hampir tercabut kerana dipandu dengan laju. Mohd.Razali telah memohon kepada Mahaguru Meor Abdul Rahman untuk menjadi murid Silat Seni Gayong.

Apabila Mohd.Razali Salleh memasuki Gayong, Silat Seni Gayong telah dikembangkan di Selangor melalui persatuan belia. Dewan Belia Kampung Pandan menjadi pusat latihan terawal di Selangor, manakala gelanggang Gayong terawal terletak di Kampung Baru, iaitu di belakang rumah Mohd.Razali Salleh. Di Selangor, Gayong dikembangkan secara mengadakan demonstrasi silat. Beberapa demonstrasi silat telah diadakan di Kampung Pandan, Damansara(di hadapan adinda Sultan Selangor), di Dewan Belia Kampung Pandan(di hadapan Datin Paduka Aisyah Ghani, yang juga menjadi ahli Gayong). Apabila Mohd. Razali Salleh mengambil alih jawatan Setiausaha Agung PSSGM dari En.Hussein(Kedah), pejabat Gayong telah dipindahkan ke Dewan Belia Kampung Pandan, iaitu pada tahun 1969.


Ditubuhkan pada 1981 di Kuala Lumpur dgan tujuan untuk mengendalikan aktiviti Persatuan SIlat Gayong Malaysia.

Bertindak sebagai organisasi yang komersial untuk Persatuan Silat Gayong Malaysia.

Koperasi Silat Gayong adalah sebuah Pertubuhan Kebangsaan Silat Gayong yang mempunyai keahlian melebihi 100,000 di seluruh Malaysia.

Bertindak sebagai organisasi yang komersial untuk Persatuan Silat Gayong Malaysia.

Koperasi Silat Gayong adalah sebuah Pertubuhan Kebangsaan Silat Gayong yang mempunyai keahlian melebihi 100,000 di seluruh Malaysia.