Galeri Saya

Khamis, 15 April 2010

Sundang

Sundang adalah sejenis senjata lama yang sering digunakan oleh pendekar bugis, pada zaman kerajaan bugis berkembang dikepulanan Markasa,jajahan empayar Bugis amat digeruni oleh pelaut dagangan terutama kapal dagang Potugis, Belanda, Sepanyol dan Inggeris.

Syarikat India timor dikuasa oleh Potugis, Belanda dan Inggeris telah membolot semua hasil dagangan kepulanan Melayu dan Riau membawa kesemua hasil ke negara eropah.

Orang bugis dikenali juga sebagai orang laut serta berkemahiran belayar dan amat cekap berperang, kesempatan ini telah digunakan oleh pelaut Bugis untuk bertindak balas menyerang kapal dagang asing.

Khazanah Allahyarham Dato' Meor yang masih bersama Pendita - Sundang, Pedang Sabil & Keris Tabal

Pihak kerajaan perdagangan India timor telah menubuhkan amada kapal perang untuk melindungan setiap kapal dagang negara mereka telah menganggap bahawa setiap kapal bugis adalah Lanun.

Senjata sundang adalah senjata wajib bagi pendeka bugis, bentuknya yang sedarhana panjang menyerupai sebilah parang atau pedang walau pun bentuk asalnya meyarupai sebilah keris panjang yang tidak berlok, panjangnya yang bersesuaian dalam menghadapi sebarang pertempuran jarak dekat disetiap sudut ruang dalam sebuah kapal yang sempat dan terhad.

Disebabkan pendekar bugis ini sering diburu dilautan, maka ramai yang terpaksa kedarat serta membuat negeri baru sehingga lah kedatangan lima bersaudara anak raja bugis ke Tanah Melayu

Banyak juga nama sebutan lain terutanya orang melayu menamakan senjata sundang ini sebagai keris sundang, dari sumba yang terdapat menurut cerita guru persilat yang pandai mengkaji rupa bentuk senjata dan kemahiran dalam pengunaan seni senjata bahawa senjata sundang ini tidak akan sumbing matanya kerana segala gerak tempur bahawa senjata ini tidak akan belaga atau dilagakan seperti permainan parang atau pedang.

Kedudukan senjata ini sentiasa diletak dibahagian belakang kerana adalah lebih mudah untuk bergerak didalam sebuah kapal perang yang menjalankan segala ativiti harian seperti memanjat tali layar dan sebagainya

Uniform Silat Sedia Untuk Tempahan

Selasa, 13 April 2010

Gerak Ringkas Asas Tempur Jalanan

Sewaktu Sessi Latihan